Els bacteris del llot proliferen a la ‘zona zero’ de la dana
La gota freda va deixar en diferents municipis de València carrers enfangats, aigua estancada i mobles enfangats apilats a les voreres i la calçada.
La dana ha deixat en diferents municipis de la província de València carrers enllotats, aigua estancada i mobles enfangats apilats als carrers. També vivendes humides i amb restes de llot. Són condicions que preocupen: en els dies passats, totes les institucions han divulgat recomanacions de salut pública per evitar infeccions i patologies. Tot i que s’ha insistit sobre l’ús de mascaretes, els consells se centren sobretot a evitar infeccions per ferides o en el risc de gastroenteritis i trastorns de l’aparell digestiu. Però moltes veus de l’àmbit sanitari també estan preocupades per les conseqüències respiratòries que pot tenir un context que "no només afecta pacients respiratoris que ja ho són, sinó que generarà nous malalts" amb aquest tipus de patologies, segons l’Associació de Pacients amb MPOC, Apepoc. Els més damnificats continuen sent els que necessiten respiració assistida, afegeixen. Altres sanitaris, com els pediatres, adverteixen sobre que "quan el llot de la dana s’assequi, crearà un núvol de partícules en suspensió" que podria generar nous problemes.
Més detecció
En l’article científic Després de la dana: actuacions de resposta des de la salut pública, en el qual participa el professor titular del departament de Medicina Preventiva i Salut de la Universitat de València Óscar Zurriaga, s’indica que el sistema de vigilància en salut pública "ha d’intensificar el treball per detectar precoçment possibles brots o aparició de malalties que demanen una actuació urgent". "Després de la fase aguda de resposta, a més, existeix un risc per a la salut relacionat amb el possible increment de les poblacions de mosquits, sobretot quan les condicions climàtiques puguin afavorir la seva criança. Per fortuna, en aquesta estació de l’any aquest risc és inferior", continua. Pel que fa a les malalties respiratòries, Zurriaga afegeix que als llocs on es quedi molta humitat "es podrien produir fongs, espores i d’altres" i que, en aquest sentit, "si algú viu en una zona com aquestes, la transmissió per fongs es podria donar".
Notícies relacionadesEl fang sec pot generar o agreujar problemes respiratoris. Així ho adverteixen des del Comitè de Salut Mediambiental de l’Associació Espanyola de Pediatria. El pediatre de l’Hospital Virgen de l’Arrixaca i coordinador del Comitè de Salut Mediambiental, Juan Antonio Ortega, adverteix que "quan el llot s’assequi crearà un núvol de partícules en suspensió que durarà mesos i obligarà a prendre mesures, com l’ús de mascaretes, per no agreujar els problemes respiratoris".
Però des de la Societat Valenciana de Pneumologia, la seva presidenta, Cruz González, crida a la tranquil·litat en la mateixa línia que la ministra de sanitat, Mónica García, descartava aquest dijous "per ara" evacuar barris o pobles davant el risc d’un augment d’infeccions per patògens i vectors produïts per aigües estancades o residuals.