Feijóo atia la caiguda de Mazón per forçar la de Sánchez
El líder del PP exhibeix la mala relació amb el president valencià i en busca el sacrifici mentre pensa en una estratègia contra el Govern
"Els equips parlen entre ells, però no es refien del que l’un diu a l’altre", resumeix un polític coneixedor de la relació actual entre Carlos Mazón i Alberto Núñez Feijóo. La dana ha posat en relleu l’enemistat entre els dos polítics que, fins ara, havia passat més o menys desapercebuda. El distanciament es va donar el juny de l’any passat, quan Mazón va ser el dirigent autonòmic del PP que més va córrer per pactar amb Vox i poder convertir-se en president de la Comunitat Valenciana. L’aliança amb la ultradreta va danyar l’estratègia de Feijóo per assolir la Moncloa en les eleccions del juliol.
Aquell episodi va espatllar una relació que aquest dilluns es va revelar com impossible de reconstruir. El líder del PP nacional va comparèixer a la seu per demanar que el Govern de Pedro Sánchez assumeixi les regnes de la gestió de la crisi, una cosa que el polític socialista descarta per "unitat, eficàcia i respecte institucional" a l’Estat autonòmic. L’assenyalament a Mazón per part de Feijóo va sorprendre a les files populars per la seva cruesa. Fonts del PP valencià consideren que el cap dels conservadors ha decidit "sacrificar" el president autonòmic en una "equació que inclou també Sánchez". L’estratègia de Feijóo, admeten també diputats i senadors pròxims al polític gallec i a Javier Arenas (un dels assessors principals del líder nacional), passa per augmentar la pressió sobre tots dos, Sánchez i Mazón, perquè deixin els seus càrrecs i tots dos assumeixin la responsabilitat política pels errors en la prevenció i gestió de la dana.
La petició que el Govern central tregui l’autoritat a l’Executiu autonòmic ha sorprès algunes fonts tant al País Valencià com en els grups parlamentaris de Madrid. "Feijóo està fent el contrari que defensava com a president de la Xunta de Galícia i feia valer el poder autonòmic", assenyala un senador. "¿Què estaria dient Feijóo si Sánchez hagués tret el primer dia a València el comandament?", es pregunta un diputat. "Segurament el mateix que ara: que està malament, perquè estem en un Estat autonòmic i és el que Feijóo ha dit durant anys", es respon. Les decisions del líder del PP en aquesta crisi estan sent contradictòries: dijous va anar al País Valencià i va criticar el Govern i, aquest dilluns, després d’estar tres dies sense parlar, va instar els polítics a treballar "tots a l’una". Mentrestant, la majoria dels barons del PP han optat per un perfil baix.
Ayuso i les residències
Crida l’atenció, per poc habitual, el silenci d’Isabel Díaz Ayuso, molt donada a comentar l’actualitat, l’afecti o no. La presidenta madrilenya no va voler respondre aquest dimarts una pregunta de la premsa sobre la gestió de Mazón i, amb la veu trencada i gairebé amb llàgrimes, va remarcar que ella està centrada a enviar ajuda. Les seves paraules van caure malament a alguns col·laboradors del president valencià i diputats de la Comunitat Valenciana. Algun va recordar la tragèdia de les residències durant la pandèmia i els 7.291 avis que van morir sense rebre atenció mèdica.
Dirigents valencians pròxims a Mazón descarten que s’estigui plantejant demanar a Sánchez que assumeixi les regnes. Tampoc pensa en la dimissió "en aquests moments" i "abandonar els valencians", malgrat la situació "dificilísima" des del punt de vista "personal i polític" que està passant. A nivell intern, aquestes fonts recorden que és el president del PP valencià i que va saber sumar alguns dels que recolzaven la seva antecessora (Isabel Bonig, a qui Teodoro García Egea i Pablo Casado van apartar de manera abrupta).