Les oenagés assenyalen a l’ONU els drets incomplerts a Catalunya
Les entitats han elaborat un informe que han fet arribar a l’Alt Comissionat dels Drets Humans de les Nacions Unides.
L’autèntica emergència per pagar una vivenda o lloguer, la desigualtat per rebre una educació de qualitat i la discriminació que pateixen les dones, els migrants o les persones amb discapacitat són els tres grans incompliments dels drets humans a Catalunya que han detectat aquest any les entitats socials. Es tracta del primer informe que elaboren conjuntament quatre organitzacions i l’han enviat a l’Alt Comissionat dels Drets Humans de les Nacions Unides a Ginebra per preparar l’examen que ha d’afrontar Espanya l’any que ve.
Cada quatre anys, els estats de l’ONU han de passar un examen periòdic universal (EPU), en què aquest organisme avalua l’estat dels drets humans. Espanya l’haurà d’afrontar el segon trimestre del 2025, i diferents organitzacions de la societat civil envien els seus diagnòstics. El que es va presentar ahir, escrit per la Taula del Tercer Sector, la Plataforma d’Infància de Catalunya (Pincat), l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Organització Catalunya per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Catestco), és demolidor. "Hi ha hagut avenços però no podem celebrar-los fins que hi hagi una plena garantia dels drets. Fer efectiu els drets humans és una assignatura pendent que no s’acaba d’afrontar", va dir la presidenta de la taula, Francina Alsina.
El gran dret oblidat a Catalunya, segons aquestes entitats, és la vivenda. Les xifres de la vivenda pública a Catalunya, inferior al 2%, fan avergonyir si es comparen amb la mitjana europea, del 9%. "La pèrdua de vivenda de protecció oficial i la irrupció del lloguer turístic ha provocat un augment del preu de la vivenda que és inassumible", va dir Alsina. El segon dret oblidat és l’educació, segons va assenyalar el coordinador de la Pincat, José Antonio Ruiz. "Continua sense estar garantit als nens en situació de vulnerabilitat", diu.
Notícies relacionadesDiscriminació
Aquestes oenagés també denuncien la discriminació que pateixen les dones, els migrants i els discapacitats. El 72% de dones amb jornada reduïda és per cuidar els seus fills o avis, cosa que repercuteix en una taxa d’empobriment més gran. També recriminen la falta d’una xarxa per denunciar la discriminació, la falta d’assistència personal i ajudes per a les persones dependents.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"