Catalunya demanarà ajuda a l’OCDE per millorar resultats
Illa avança que la consellera Esther Niubó proposarà avui un acord de col·laboració per poder comptar «amb els millors experts i les millors pràctiques educatives».
El president de la Generalitat, Salvador Illa, va anunciar ahir que el Govern català proposarà un acord de cooperació amb l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que organitza les proves PISA, per "comptar amb els millors experts" i "les millors pràctiques" a fi d’optimitzar els resultats educatius.
Durant una visita a l’escola Salvador Dalí de Figueres amb motiu de l’inici de curs, Illa, acompanyat per la consellera d’Educació, Esther Niubó, va assegurar que, per a això, comptaran amb la comunitat educativa i que l’objectiu és arribar a "l’excel·lència" i a una educació "equitativa".
El president, no obstant, va admetre que no serà un procés "inmeditat" i que no es podrà realitzar ni en un mes ni en un any, però també va assegurar que no té "cap dubte" que, "comptant amb tot el món", s’aconseguirà en "un futur pròxim".
Des de fa setmanes
Fonts de la conselleria van precisar que aquest acord, en el qual estan treballant des de fa unes setmanes, es troba en un procés inicial. Avui, en el Consell Executiu, la consellera Niubó proposarà aquest acord de col·laboració. La idea del departament és "aprofitar l’experiència de l’OCDE" perquè se sumi al diagnòstic que va realitzar el grup d’experts format a instàncies de la conselleria d’Anna Simó per revertir els resultats de PISA.
Davant l’anunci realitzat pel Govern, el sindicat USTEC –que ahir va impulsar una campanya per reclamar millores salarials– va rebutjar la "intromissió" de l’OCDE en l’educació i va alertar que no actua en clau pedagògica, sinó "empresarial".
A la tarda, la consellera Niubó va defensar, en la roda de premsa de valoració del curs escolar, la proposta d’acord: "No volem prescindir de l’experiència de l’OCDE i esperem que sigui un acompanyament en el desplegament de la millora educativa".
Algunes incidències
La consellera també va assegurar que l’inici del curs escolar es va desenvolupar "en un context de normalitat" malgrat "alguns casos puntuals". Un dels centres amb incidències va ser l’Institut Julià Minguell de Badalona, denunciades per l’alcalde, Xavier García Albiol, que va lamentar la "massificació" d’aules "amb 40 alumnes per classe a batxillerat"; la falta de professorat per cobrir baixes o altres circumstàncies, o el fet que no hi ha professor per impartir Visual i Plàstica a segon d’ESO. Tot això en un centre d’"alta complexitat" que fa "més important encara" que disposi dels recursos humans i dels mitjans "necessaris".
Niubó va explicar que els serveis territorials, al tenir divendres coneixement de la situació, es van posar a treballar per garantir l’inici de curs en el centre i espera trobar les solucions que falten aquesta setmana.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- El somriure de l’‘Un, dos, tres…’ que va viure amb el dolor
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- Catalunya es proposa integrar la immigració barri a barri
- Francesc Castellana: "La meitat dels 1,2 milions de treballadors de BCN viu fora"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Benestar i ocupació I ara, salut mental a la feina
- El Barça suma una treballada victòria en la visita al Laguna Tenerife (91-95)
- Ruth Chepngetich firma una marató per a l’eternitat
- Sinner reafirma el número 1 de l’any al guanyar Djokovic