El BCN Fira District guanya pes com a pol econòmic
Amb 135.000 metres quadrats d’oficines, la zona es consolida com a parc empresarial amb el desembarcament d’Axa i Ordesa, que s’uneixen a altres grans companyies com Cellnex i Esteve.
El setembre del 2016, poc més d’un any abans del referèndum que el va portar a la presó, Oriol Junqueras, llavors vicepresident i conseller d’Economia de la Generalitat, mostrava uns terrenys al carrer del Foc, entre la Fira i el passeig de la Zona Franca. Havien d’allotjar el que es va passar a denominar com la City de la Generalitat, que després la va ocupar qui avui és president en funcions i que havia sigut mà dreta de Junqueras, Pere Aragonès.
A partir de llavors, la zona ha anat creixent, convertida en el denominat BCN Fira District, un nom que utilitza la proximitat del recinte firal que s’està ampliant, i s’ha transformat en un nou pol d’activitat econòmica al sud de Barcelona i un dels parcs empresarials més grans de la ciutat, amb uns 135.000 metres quadrats al districte de Sants-Montjuïc, i que irradia activitat fins a la plaça Europa i cap a baix al passeig, gairebé fins a la connexió amb el polígon de la Zona Franca, on hi ha l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) i la seu corporativa d’Agbar.
La divisió immobiliària del grup assegurador Axa és la propietària de l’edifici del districte administratiu contigu que la Generalitat té llogat per 20 anys. Aquest és l’últim fitxatge de parc empresarial, en el qual ocuparà d’aquí un any les cinc últimes plantes d’una de les seves torres; igual que els Laboratoris Ordesa, que s’uneixen a altres grans companyies com Cellnex i Esteve, que també tenen la seu al sud de la capital catalana, just al costat oposat d’on està ubicat el 22@, un altre dels grans centres de negocis, tot i que en aquest cas està més centrat en les tecnològiques.
Gimnàs privat i auditori
Entre els avantatges del BCN Fira District, de la comercialització del qual s’ocupen Cushman & Wakefield i Savills, destaquen els accessos i connexions al transport públic, amb parada de metro i línies d’autobusos a la porta dels edificis que connecten amb l’estació de Sants, plaça d’Espanya i la Diagonal. A més, al parc empresarial hi ha un hotel de quatre estrelles, sales de reunions, un auditori, gimnàs privat, restauració, terrasses amb vistes úniques a la ciutat i a Montjuïc, pàrquing privat per a cotxes, motos, bicicletes i patinets amb els seus respectius punts de recàrrega, seguretat 24 hores, rentat de cotxes, trasters, taquilles intel·ligents, wifi en zones comunes, parada de taxis, etcètera. I tot això amb unes rendes mitjanes de 19 a 21 euros el metre quadrat al mes, a molta distància del rècord que es paga a les zones més prime per l’escassetat d’espai a la ciutat, de 28,75 a 29 euros per metre quadrat i més. Anna Gener, consellera delegada de Savills Barcelona, destaca les "especificitats dels edificis" del BCN Fira District, així com els avantatges de la seva ubicació com a nou pol d’activitat i de negocis.
El moviment de persones i d’activitat augmentarà encara més a la zona. I no només pels contractes tancats per Iberdrola a través de la seva filial immobiliària, que ha aconseguit atraure nombroses empreses a les seves torres Llevant i Ponent. Aquest parc empresarial viurà un punt culminant amb un nou gratacel de 25.000 metres quadrats amb una inversió de 68 milions d’euros que construeix Fira 2000, de la qual l’Executiu català és el principal accionista, i que estarà a punt el 2027 i allotjarà uns 1.200 empleats públics.
La Generalitat passarà a ser el principal propietari de les instal·lacions. Fira 2000 és una societat en la qual, a més de Generalitat, que té el 50% del capital, hi ha l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació, l’Àrea Metropolitana, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i la Cambra de Comerç de Barcelona.
A la torre Ponent del BCN Fira District, a més d’Axa, que ocuparà les cinc últimes plantes i els Laboratoris Ordesa, que ocuparà més de 2.200 metres quadrats per als seus serveis corporatius, hi ha l’Agència de Residus de Catalunya, que va tancar un contracte de lloguer de gairebé 3.500 metres quadrats d’oficines per a la seva seu administrativa, i el mateix va fer la firma pública L’Energètica i Iberdrola Inmobiliaria, amb 315 metres.
La torre Llevant l’ocupen Cellnex, amb 10.096 metres quadrats; Candy Hoover, amb 946; BIP, amb 315; Wallbox, amb 2.524; BCD Travel, amb 2.208; Iberdrola, amb 315; Kónica Minolta, amb 631, i Arxada, amb 1.262.
El Registre de la Propietat
Notícies relacionadesLa denominada torre Esteve, ocupada en una part per aquesta farmacèutica catalana i construïda en la primera fase del projecte, va ser venuda per Iberdrola al fons alemany KGAL el 2021. Segueix ocupada, a més de per la farmacèutica catalana que li dona el nom, pel Registre de la Propietat. I a la torre Auditori, adquirida el 2019 per Aberdeen AStandard Investments per 98 milions i també construïda en la primera fase del projecte, hi ha, entre d’altres, Ferrovial, Cepsa, Philips, Noatum i Firmtech. A prop d’aquesta zona al passeig de la zona Franca hi són també l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) i el grup Agbar.
BCN Fira District, desenvolupat per Iberdrola Inmobiliaria, "és un exemple d’edificis d’última generació que aposten per la sostenibilitat, una condició que li ha permès aconseguir les certificacions BREEAM Excellent i Well Platinum", destaca Iberdrola Inmobiliaria. Aquesta àrea, afegeixen, és una de les grans apostes d’Iberdrola Inmobiliaria, que manté una cartera de patrimoni en explotació superior als 200.000 metres quadrats i posseeix més de 3,5 milions de metres quadrats de terra per promoure projectes residencials –primera i segona vivenda– i terciari, des d’oficines fins a centres comercials i naus industrials.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- El somriure de l’‘Un, dos, tres…’ que va viure amb el dolor
- Xarxes de narcotràfic aprofiten la temporada d’esquí per moure droga
- El gimnàs sense miralls
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- El Barça suma una treballada victòria en la visita al Laguna Tenerife (91-95)
- Ruth Chepngetich firma una marató per a l’eternitat
- Sinner reafirma el número 1 de l’any al guanyar Djokovic
- La sobrecàrrega castiga el futbol