La víctima d’Igualada no va morir per "un miracle", segons la fiscal

L’acusació pública reclama 45 anys de presó per a Brian Raimundo Céspedes i la defensa sol·licita que, en cas de condemna, la compleixi a Espanya i no sigui expulsat a Bolívia.

Braian Raimundo Céspedes

Braian Raimundo Céspedes / JORDI BORRÀS / ACN

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Va ser un miracle". "Podia haver mort en el minut u". Cops al cap, a l’abdomen, a les lumbars i esquinços a la vagina i a l’anus. Una "brutal" violació "sorprenent" que tenia intenció de dominar i "humiliar la víctima". I una voluntat inequívoca, al seu entendre, de matar, amb cops "constants" en òrgans vitals, com el crani, que eren "susceptibles" de causar la mort. Així de contundent es va expressar la fiscal en el judici que se celebra a l’Audiència de Barcelona contra Brian Raimundo Céspedes, nascut a Bolívia, el processat per la "brutal" i salvatge agressió sexual a una adolescent de 16 anys en un polígon industrial d’Igualada l’1 de novembre del 2021. L’advocat de la menor, Jorge Albertini, ho va definir en una frase: "L’acusat va voler fer el màxim dany, amb la crueltat més gran i causar la mort". El judici va quedar ahir vist per a sentència.

Les acusacions van dedicar l’última sessió del judici a posar en evidència la brutalitat de l’agressió i a desmuntar la versió aportada per l’acusat. Es van referir en els seus informes finals al camioner que va trobar per casualitat la jove aquella nit en un carreró del polígon industrial d’Igualada. La va trobar a terra i amb dos importants bassals de sang. L’home va trucar als serveis d’emergències i la va tapar amb una jaqueta. Aquesta ràpida actuació va salvar la vida de la menor, que aquell dia havia sortit de festa amb unes amigues a la discoteca Epic. Va ser assaltada quan de matinada es dirigia sola cap a l’estació del tren per tornar a la seva casa a Vilanova i la Geltrú. "Un àngel", va qualificar Albertini el camioner que va evitar que la jove morís per les ferides que li va produir l’agressor.

"Sense remordiment"

La fiscalia va relatar de manera detallada les proves que apunten al fet que el processat Brian Raimundo Céspedes és l’autor d’aquesta violació i intent d’assassinat, justificant, des del punt de vista tècnic, per què sol·licitava per a ell 45 anys de presó i 10 més de llibertat vigilada. Així, explicats els indicis aportats durant la investigació pels Mossos i els pèrits judicials –que van concloure que es tracta d’un "delinqüent sexual homicida", que "buscava causar el màxim dany" i "sense remordiment"–, qualificant de "poc coherent" la versió de l’acusat que ell no va violar l’adolescent i que consumia marihuana i haixix de forma habitual.

Notícies relacionades

Amb aquest últim argument, la seva defensa està intentant que el tribunal imposi al processat una pena més baixa i que els magistrats li apliquin diversos atenuants, com ara poden ser l’embriaguesa i l’alteració psíquica. El seu advocat va requerir els magistrats que, en cas de condemna, l’acusat la compleixi íntegrament a Espanya i no sigui expulsat al seu país d’origen, Bolívia.

Per a la fiscal, les proves que incriminen Céspedes són definitives. Comença detallant la revisió de les càmeres de seguretat del polígon, en què s’observava com un jove que portava la mateixa roba de l’acusat es dirigia a la víctima, la geolocalització del telèfon mòbil del processat, que coincidia amb la de l’adolescent, i entre altres proves, l’ADN de la jove trobat a la jaqueta de l’imputat.