Mataró derivarà ingressos pediàtrics a Can Ruti per la falta de personal

Els pediatres de l’hospital s’ofereixen a treballar en torns de 12 hores per evitar el tancament de la planta d’hospitalització. La reorganització no respon a les retallades d’estiu.

Mataró derivarà ingressos pediàtrics a Can Ruti per la falta de personal
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els pediatres de l’Hospital de Mataró, que forma part del Consorci Sanitari del Maresme, s’ofereixen a treballar en torns de 12 hores, des d’ara i fins al 15 d’octubre, per evitar el tancament de la planta d’ingressos pediàtrics, amenaçada per la falta de personal. Tot i així, donen per fet que Mataró haurà de derivar alguns ingressos pediàtrics de llarga durada a l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), a Badalona, perquè ells no arribaran a tot. Els ingressos d’alta complexitat ja es derivaven a Can Ruti.

Fonts de l’Hospital de Mataró es limiten a precisar que la negociació per reorganitzar el servei de Pediatria "està en marxa" i que dilluns se sabrà més. Altres fonts assumeixen que aquesta proposta serà la que finalment s’accepti, ja que les dues parts hi estan d’acord, malgrat que el document és encara en mans d’un equip jurídic.

Darrere d’aquesta realitat no hi ha retallades, sinó una falta de sanitaris, i en concret de pediatres, que asfixia cada vegada més un sistema sanitari incapaç d’incorporar metges al sistema al mateix ritme amb què s’estan jubilant els boomers. En les últimes setmanes, la falta de pediatres s’ha accentuat a l’Hospital de Mataró, cosa que ha provocat una "situació excepcional".

L’Hospital de Mataró està treballant amb 23 pediatres, quan en necessitaria 30 per no comprometre la seguretat ni del pacient ni dels sanitaris. El digital Capgrós va avançar dijous que el servei d’hospitalització pediàtrica d’aquest centre estava a punt del tancament. Salut admetia que el centre treballa a "reorganitzar temporalment el servei" a causa d’una falta de pediatres "excepcional".

Torns de 12 hores

No obstant, ahir va tenir lloc una reunió entre la direcció de l’hospital i els pediatres en la qual es va proposar que aquests facin torns de 12 hores (alternats, de dia i de nit), cosa que suposa treballar, cada setmana, entre dos i tres dies. "Els pediatres volem fer això abans que es tanqui el servei d’hospitalització. Darrere d’això hi ha la falta de pediatres", diu Jordi Cruz, metge d’Urgències de l’Hospital de Mataró i president del sindicat Metges de Catalunya (MC).

Els 23 pediatres que en aquests moments treballen en aquest hospital ho fan en el servei d’Urgències, en les consultes externes i també en els centres d’atenció primària de la zona. És a dir, hi ha pediatres de centres d’atenció primària (CAP) que fan guàrdies en aquest hospital.

Notícies relacionades

A la planta d’hospitalització, amb els recursos actuals, hi pot haver fins a set nens. Si n’hi ha molts més o si algun necessita un ingrés de llarga durada, hauran de ser derivats a Can Ruti, assumeixen els sanitaris.

Fonts de l’hospital de Badalona asseguren que el centre està "preparat per assumir els nens que faci falta", com a centre de referència del territori que és Can Ruti, i "disposat a ajudar". Tot i així, Can Ruti no ha rebut encara cap nen procedent de Mataró. La direcció del centre ha obert set processos de selecció de pediatres per cobrir les places vacants. "Els pediatres ens sacrifiquem perquè no es tanqui el servei i garantir l’atenció a la ciutadania", conclou Cruz.