SALUT

Els metges demanen endurir la llei davant l’augment de l’intrusisme

El Col·legi de Metges de Barcelona s’ha personat en 17 procediments penals en els últims quatre anys, mentre que entre el 2015 i el 2020 només ho va fer en un.

Els metges demanen endurir la llei davant l’augment de l’intrusisme
1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) va alertar ahir de l’increment, en els últims quatre anys, dels delictes d’intrusisme professional en l’àmbit sanitari. Entre el 2020 i el 2024, el COMB s’ha personat en 17 procediments penals per casos d’aquest tipus, mentre que entre el 2015 i el 2020 només es va personar en un. "No és un motiu d’alarma, però sí un motiu de preocupació", va dir el president del COMB, Jaume Padrós. ¿Per què aquest canvi de tendència en els últims anys?

"D’una banda el dinamisme de l’activitat assistencial pública i privada a Catalunya és alt. De l’altra, el problema més important que tenim, a més de l’infrafinançament crònic, és la falta de metges i infermeres. És plausible que hi hagi gent que vegi això com una bretxa per aprofitar-se’n, ja que l’intrusisme ha existit sempre", va dir el president del COMB, on estan col·legiats uns 40.000 metges.

Les penes per aquest tipus de delictes, segons Padrós, són baixes: entre 6 i 12 mesos, a més d’una multa. "Surt molt barat", va valorar Padrós, per la qual cosa va demanar un "canvi de tipificació penal". "La pena no és prou contundent perquè no surti a compte reincidir en la pràctica de l’intrusisme. No només és una amenaça gremial, sinó per als ciutadans". A més, es tracta d’un delicte expandit per tot Espanya.

Notícies relacionades

Registres públics

Com va explicar el secretari del COMB, Gustavo Tolchinsky, tots els col·legis de metges disposen de registres públics en què es pot consultar si un professional està col·legiat i en exercici. L’accés a aquests registres és un "dret" dels ciutadans i els centres tenen l’"obligació" de verificar la col·legiació dels seus professionals periòdicament. Hi ha dos tipus de perfils: la persona que obre una consulta privada i el de persones que intenten "enganyar" el sistema i "suplantar" la identitat d’un metge.