A ESPANYA

94 casos de càncer limfàtic associat a implants de mama des del 2012

94 casos de càncer limfàtic associat  a implants de mama des  del 2012

MAITE CRUZ

1
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha rebut la notificació de 129 sospites de casos de limfoma anaplàstic de cèl·lules grans (LACG) associat a implants de mama a Espanya entre el 2012 (quan es va conèixer el primer incident) i el 2023. D’aquestes sospites, informa l’organisme dependent del Ministeri de Sanitat, se n’han confirmat 94 casos. La comunitat amb més notificacions és Madrid, seguida de Catalunya i el País Valencià.

El limfoma anaplàstic de cèl·lules grans (també anomenat ALCL per les seves sigles en anglès, d’anaplastic large-cell lymphoma) és un tipus rar de limfoma no-Hodgkin que afecta gran varietat de teixits incloent-hi la mama, descriu l’AEMPS. Actualment, està englobat en una categoria de trastorns limfoproliferatius amb un ampli espectre de comportaments clínics i en els últims anys s’ha estudiat l’aparició de la malaltia associada a implants de mama.

La malaltia associada a pròtesis mamàries es desenvolupa a partir dels limfòcits que participen en la formació de la càpsula fibrosa que es forma al voltant de l’implant, com a conseqüència de la reacció de l’organisme a un cos estrany.

L’AEMPS publica anualment un informe que dona a conèixer els resultats obtinguts de l’avaluació de les notificacions rebudes dins del marc del Sistema de Vigilància de Productes Sanitaris. L’últim document es va publicar ahir.

Notícies relacionades

Curs clínic benigne

La major part dels casos associat a implants mamaris van tenir un curs clínic benigne després de la retirada de la càpsula periprotèsica i de les pròtesis, tot i que, en alguns casos, puntualitza l’AEMPS, van necessitar un tractament que va dependre de l’estadi clínic. Tot i així, des del començament del seguiment s’han notificat quatre casos de mort.

Temes:

El País