Espanya, a punt de ser pionera en l’eliminació de l’hepatitis C

La investigació i la inversió aplanen el camí perquè el sistema sanitari pugui complir l’objectiu entre aquest any i el que ve.

Espanya, a punt de ser pionera en l’eliminació de l’hepatitis C
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Espanya és just a l’altre costat de la balança. Estem a punt de convertir-nos en el primer estat desenvolupat en eliminar aquest virus que es traspassa sobretot a través de la sang i és silent, però que, quan dona senyals d’existència, pot provocar cirrosi i càncer hepàtic.

La investigació, consens i inversió necessària han demostrat que en poc més de tres dècades es pot descobrir una malaltia, aconseguir un tractament eficaç i pensar a eliminar-la. La fita ha sigut possible perquè el 2015 es va posar en marxa el Pla Estratègic per a l’Abordatge de l’Hepatitis C, que preveu, entre altres mesures, que tots els infectats puguin rebre antivirals, que, tot i que són cars i van trigar 10 mesos a ser incorporats al sistema públic, salven vides.

En concret, segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, des del 2015 al juny del 2023 s’han tractat a Espanya 164.502 persones amb antivirals d’acció directa, dels quals un 95% s’han curat. Aquesta xifra implica que Espanya sigui el país que més pacients ha tractat per mil habitants, cosa que ha permès situar la prevalença de la infecció en nivells baixos. El 2019, se situava en un 0,15% de la població, mentre a la UE és del 0,5%.

Els objectius d’eliminació de la malaltia marcats per l’OMS per al 2030 passen per reduir en un 90% les noves infeccions; disminuir en un 65% les morts per cirrosi i càncer de fetge; aconseguir una taxa de diagnòstic superior al 90%, i tractar almenys el 80% de les persones.

La pandèmia ho va alentir

"Espanya està molt a prop d’aconseguir-ho. La pandèmia va alentir una mica l’avenç, però entre el 2024 i el 2025 s’assolirà l’objectiu", vaticina Javier García-Samaniego Rey, coordinador de l’Aliança per a l’Eliminació de les Hepatitis Víriques a Espanya (AEHVE) i cap de secció d’Hepatologia de l’Hospital La Paz.

Notícies relacionades

Per culminar aquest èxit sense precedents –perquè seria la primera vegada que en tot just tres dècades s’elimina una malaltia infecciosa per a la qual no existeix vacuna– encara falta un últim esforç. "Els reptes pendents són trobar les persones encara sense diagnosticar, que són entre 20.000 i 25.000 casos, i persones diagnosticades però que no han iniciat el tractament, entorn de 50.000", segons explica Carlos Galera, president del grup d’estudi de l’hepatitis vírica de la Societat de Malalties Infeccioses SEIMC.

Per aconseguir els dos objectius, diverses societats científiques i de pacients reclamen que s’estenguin els cribratges que Galícia, Cantàbria i Andalusia ja han implantat en persones d’entre 40 i 70 anys que s’acostin al sistema sanitari per qualsevol causa, perquè se’ls faci una prova de detecció. Per detectar casos entre els col·lectius més vulnerables i allunyats dels circuits assistencials, com persones sense llar o que es mouen en ambients relacionats amb la prostitució o les drogues, també s’han de continuar les accions de recerca activa. "Espanya està molt ben situada per aconseguir microeliminar l’hepatitis C, ens queden algunes estratègies i en això estem", conclou el doctor Galera.