Una llei tornarà la sanitat als immigrants sense padró
Els estrangers en situació administrativa irregular només hauran de firmar una declaració responsable per ser atesos als centres sanitaris.

Dotze anys després que el Govern del PP de Rajoy exclogués de la sanitat els immigrants sense papers, el Consell de Ministres va aprovar ahir un projecte de llei destinat a recuperar la universalitat del sistema sanitari, de manera que els residents a Espanya, amb independència de la situació administrativa, podran ser atesos en els centres sanitaris, sense la possibilitat que se’ls denegui l’assistència o després els arribi una factura exigint-los el pagament pels serveis rebuts.
La decisió de l’Executiu arriba pocs mesos després de la polèmica que va generar la decisió de l’alcaldessa ultra de Ripoll (Girona), Sílvia Orriols, de restringir l’empadronament als immigrants, cosa que els dificulta l’accés a la targeta sanitària i altres serveis públics. I no és l’únic cas: en els primers nou mesos del 2023 es van produir 17.000 "barreres" a la sanitat pública que van afectar 8.809 persones, segons ha documentat Metges del Món, una de les entitats del tercer sector que, juntament amb altres oenagés, més ha treballat perquè Espanya deixi enrere la retallada efectuada pel PP.
Pel que fa a això, la ministra de Sanitat, Mónica García, va remarcar que és una "fita" recuperar "part de l’orgull" que es va perdre el 2012 i "desterrar per sempre l’exclusió sanitària de la llei del PP. Volem tancar aquesta ferida" i, en moments de "discursos excloents", presumir de la universalitat "com a eina per tenir societats més cohesionades, eficients i justes".
La norma indica que els estrangers no registrats ni autoritzats com a residents a Espanya tan sols hauran de firmar una declaració responsable, "amb la qual cosa no se’ls negarà mai l’assistència sanitària", segons la ministra. Aquest requisit és més suau que el que es va introduir el 2018, en una reforma legal impulsada pel PSOE i també destinada a recuperar la universalitat del sistema, però que s’ha demostrat que no ha servit en tots els casos.
En aquella modificació, es va exigir als estrangers sense papers un informe dels serveis socials per poder accedir al sistema sanitari, però aquest tràmit ha permès que algunes comunitats i ajuntaments, com el de Ripoll, imposin mesos d’espera abans de facilitar l’accés al dret, cosa que s’ha convertit en una nova barrera.
Famílies reagrupades
Notícies relacionadesAixí mateix, el projecte legal garanteix el dret a l’assistència sanitària als espanyols que resideixen a l’estranger, els familiars que els acompanyin i els fills o filles d’estrangers residents en Espanya que accedeixin al reagrupament, sempre que no existeixi un tercer obligat al pagament de l’atenció, segons informa el Ministeri de Sanitat.
També s’inclou el dret a la protecció de la salut durant la seva permanència a Espanya a sol·licitants de protecció internacional, sol·licitants i beneficiaris de protecció temporal, víctimes de tràfic d’éssers humans l’estada dels quals a Espanya hagi sigut autoritzada durant el període de restabliment i reflexió, i als esmentats immigrants en situació administrativa irregular.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Partit Popular Toni Nadal, al Congrés del PP: «A Mallorca parlem català, no mallorquí»
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Segona vida (II) María Vasco, bronze a Sydney"Quan em vaig retirar vaig començar de zero, com un nadó. Em van deixar sola"
- BARCELONEJANT Obre el primer Bikini Lab