Salut pública

Els metges avisen de l’expansió de la tinya entre els joves

Es tracta d’un fong propi de països «en vies de desenvolupament», segons els experts

Els brots augmenten a Catalunya associats a una tallada de cabells concreta, rasurant el clatell i la zona de les orelles, i en perruqueries ‘low cost’.

Un adolescente con tiña por cortarse el pelo en peluquerías low cost.

Un adolescente con tiña por cortarse el pelo en peluquerías low cost. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La tinya, una infecció fúngica contagiosa causada per paràsits que viuen a la pell, s’està expandint entre els adolescents homes que visiten assíduament barberies low cost. Fa temps que els metges n’observen brots. "Entre els dermatòlegs s’ha generat una alerta perquè estem veient molts casos d’aquest tipus. Són brots de tinya que coincideixen amb un rasurat de cabell molt concret, al clatell i a la zona de les orelles", explica Verónica Ruiz, adjunta al servei de Dermatologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, a Barcelona.

Així, s’estan donant en adolescents que acudeixen amb freqüència a barberies on per cinc euros paguen una tallada de cabells i on no s’estaria desinfectant el material de manera correcta. "Creiem que hi està havent tants brots de tinya en aquest col·lectiu perquè aquests joves es tallen els cabells en perruqueries on no es desinfecta bé el material. Són talls, a més, que necessiten un manteniment setmanal o bisetmanal", afegeix Ruiz.

La tinya no és una infecció de declaració obligatòria i només es notifiquen a la Conselleria de Salut els brots importants. "En aquests moments no tenim constància de brots notificats", assenyalen fonts del departament. Tot i així, els dermatòlegs asseguren que s’estan registrant brots per tot Espanya. "Estem veient un augment en la freqüència d’aquesta patologia. I des de les principals societats de dermatologia l’estem posant en coneixement de les autoritats", explica la doctora Ruiz.

La dermatòloga de l’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat) Asunción Vicente també assegura que la tinya està relacionada amb "els hàbits d’afaitada del cuir cabellut". "El greix de l’adolescent és el millor medicament contra els fongs. És el millor antifúngic. Els nois s’afaiten el clatell, emulant els seus ídols, i per això tenen tinya. A més, estem veient uns fongs que no eren comuns", assegura Vicente, que a més és la presidenta de la Societat Catalana de Dermatologia i Venereologia.

Segons aquesta doctora, a Espanya s’està veient un tipus de fong que, fins ara, era "bastant estrany" al territori: el Trichophyton tonsurans. Es tracta d’un fong, prossegueix, més propi de països "en vies de desenvolupament" i que arriba a Espanya a causa dels "corrents de migració".

"Aquests fongs es donen, sobretot, en adolescents homes, que els agafen a les perruqueries. Estem veient fongs en edats que no correspon [són més típics en nens abans de l’adolescència i en avis, perquè han perdut el greix del cuir cabellut] i que són menys comuns", explica Vicente, que precisa, no obstant, que "no són més difícils d’erradicar".

Notícies relacionades

Tractament oral

La tinya és una infecció per fongs que, en aquest tipus de brots, està localitzada en el cuir cabellut. És contagiosa de manera directa: bé pel contacte entre persones o bé pel contacte amb la màquina de rasurat que no ha sigut ben desinfectada. Com explica la doctora Ruiz, el millor tractament és l’oral, però es pot combinar també amb el tòpic. El tractament requereix "entre dues setmanes i un mes" per eliminar bé el fong.