El Govern permetrà omplir les piscines públiques i privades si s’obren a la gent

Els ajuntaments podran considerar refugis climàtics aquelles piscines que s’obrin al públic general sempre que es compensi la despesa d’aigua amb altres mesures. Les piscines d’un club esportiu, d’una comunitat de veïns o d’un hotel o un càmping es podran catalogar com a refugis climàtics.

El Govern permetrà omplir les piscines públiques i privades si s’obren a la gent

GUILLEM COSTA

4
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

La norma actual, en plena emergència per sequera, només autoritzava omplir piscines per a usos esportius i terapèutics. Tanmateix, després de dies de negociacions amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, el Govern permetrà als ajuntaments que considerin les piscines (tant públiques i privades, tot i que aquestes últimes amb condicionants) com a refugi climàtic.

D’aquesta manera, se n’autoritzarà l’ompliment amb aigua potable, només en les "quantitats indispensables" per mantenir la seva seguretat sanitària, sempre que l’aigua utilitzada es compensi amb altres mesures d’estalvi a les instal·lacions, com per exemple el tancament de les dutxes.

La setmana vinent s’anunciarà aquesta modificació que obre la porta a un estiu de piscines malgrat la sequera. Tant per als alcaldes com per al Govern era important flexibilitzar la prohibició d’omplir-les. De fet, l’estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic (ESCACC30) estableix com a mesura prioritària reduir l’impacte de les temperatures extremes en la salut. I després dels últims estius de nits tòrrides i tropicals, era important oferir aquests espais com a oasi on refrescar-se davant el risc que suposen les onades de calor, sobretot per a la població vulnerable.

¿Quines piscines es consideraran refugis climàtics? Seran els ajuntaments els encarregats de decidir quines piscines censen com a refugi climàtic en els seus plans d’emergència per sequera. Es podran incloure en la categoria de refugi climàtic tant les piscines públiques com les privades. Aquestes segones, amb tot, per considerar-se com a tal, hauran d’arribar a un acord amb el consistori que permeti el seu ús a la ciutadania.

En aquesta excepció es pot incloure tota mena de possibilitats. Per exemple, es pot catalogar com a refugi climàtic la piscina privada d’un club esportiu que utilitza un casal d’estiu. O una piscina comunitària que s’obre a altres veïns amb unes condicions concretes. També la piscina d’un càmping o d’un hotel podria entrar en aquesta categoria si l’establiment turístic permet la seva entrada a la gent, tot i que sigui pagant.

A més, en el cas dels hotels, el Govern ja va obrir la porta que utilitzessin dessalinitzadores privades portàtils per omplir les seves piscines, sense necessitat, en aquest cas, que les obrin a la resta dels ciutadans. En aquests moments, l’Agència Catalana de l’Aigua està estudiant la sol·licitud dels hotelers de Lloret per facilitar-los l’autorització de la seva dessalinitzadora mòbil.

En tots els casos, serà l’ajuntament qui acordi els termes amb el propietari de la piscina. La consigna general és la següent: si l’equipament és "imprescindible per garantir un espai que redueix l’efecte de les altes temperatures" i està obert d’alguna manera a la ciutadania, pot ser declarat com a refugi climàtic.

Les piscines d’aigua potable que ho tenen difícil per entrar en aquest cens, almenys a priori, són les de les llars unifamiliars. Les que funcionen amb aigua marina tenen permès omplir-se en tots els casos, sempre que no enviïn l’aigua salada a la xarxa de clavegueram.

Instal·lacions buides

Quan cada ajuntament tingui decidit quines piscines actuaran com a refugis climàtics a la seva localitat, ho comunicarà a la Generalitat perquè passin a formar part del cens de piscines on es permet el bany, juntament amb les d’ús terapèutic i esportiu.

Les piscines privades (ja siguin d’hotels o de particulars) que no arribin a un acord amb l’ajuntament per obrir-se, d’una manera o altra, a la resta de la gent, no podran omplir-se ni parcialment mentre persisteixi l’emergència per sequera. Per tant, no seran viables, ja que, a l’estiu, sense un ompliment mínim, no és possible mantenir-les en funcionament.

La intenció del Govern amb aquest decret és oferir als consistoris més alternatives a l’hora de gestionar l’emergència per sequera, alhora que podran garantir l’ús de piscines com a refugi climàtic, de cara a les més que probables onades de calor habituals de cada estiu. Fonts coneixedores de la negociació asseguren que hi havia acord entre Govern i entitats municipalistes. Tanmateix, s’ha evitat escenificar-ho davant el tens context electoral.

Notícies relacionades

Aquesta modificació del Pla Especial de Sequera s’inclourà en un decret que el Govern catal està ultimant i que contindrà altres mesures com per exemple una nova norma per facilitar la regulació del consum d’aigua dels turistes quan aquest sigui excessiu. Estava previst que tot el paquet s’aprovés en una llei que no es va arribar a tramitar després de la falta d’acord de l’Executiu català amb els Comuns i Junts per aprovar els Pressupostos.

De moment, a les localitats proveïdes pel sistema de les conques dels rius Ter i Llobregat continua estant activada la fase d’emergència per sequera. Si arriben més pluges durant les pròximes setmanes no està descartat eliminar restriccions i tornar a la fase d’excepcionalitat. En els últims dies, les reserves dels embassaments d’aquests dos rius han augmentat de forma important i se situen per sobre del 18%. Tot i així, és una situació pitjor que la de l’any passat en aquestes mateixes dates.