Decisió polèmica

El Regne Unit no receptarà hormones a menors trans

Els metges, dividits sobre la naturalesa de la disfòria de gènere i la seva resposta

El Servei Nacional de Salut deixarà de prescriure a l’abril els fàrmacs que frenen la pubertat al qüestionar la seva seguretat i eficàcia.

El Regne Unit no receptarà hormones a menors trans

lucas font

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Els adolescents trans no podran accedir als fàrmacs per frenar la pubertat a Anglaterra a partir d’abril. Així ho ha comunicat el Servei Nacional de Salut (NHS, en les seves sigles en anglès) a través d’un document en què es posa en dubte l’efectivitat d’aquests medicaments, utilitzats fins ara per retardar el desenvolupament hormonal del cos –inclòs el creixement dels pits, en el cas de les dones, o del borrissol facial en el dels homes– en els menors de 18 anys. "Hem arribat a la conclusió que no hi ha prou proves que recolzin la seguretat o l’eficàcia clínica de les PSH [Hormones Supressores de la Pubertat] perquè el tractament estigui disponible de forma rutinària en aquest moment", explica el text.

El Govern conservador britànic ha aplaudit aquesta decisió, malgrat que el mateix document assenyala que la disfòria de gènere pot ser més anguniosa en l’adolescència a causa del desenvolupament de característiques del cos associades al sexe masculí i femení. "Els joves amb incongruència de gènere poden acudir als serveis de salut amb una sèrie de dificultats associades. Alguns exemples són l’assetjament escolar, les depressions, les autolesions o els pensaments suïcides", alerta el text. La secretària d’Estat de Salut, Maria Caulfield, ha celebrat el final de la prescripció d’aquests medicaments i ha reconegut que l’atenció "ha de basar-se en l’evidència, l’opinió clínica dels experts i en el benestar dels nens".

La decisió del NHS forma part d’una avaluació més àmplia realitzada per l’expresidenta del Royal College of Paediatrics and Child Health (Reial Col·legi de Pediatres i Salut Infantil) Hilary Cass. Al seu informe preliminar, publicat el 2022, la doctora va establir una sèrie de recomanacions per millorar els serveis relacionats amb la identitat de gènere entre els nens i adolescents, entre els quals està el tancament de l’únic centre mèdic especialitzat en aquesta matèria a Anglaterra, ubicat al Tavistock Centre de Londres, i la seva substitució per noves unitats repartides per hospitals de tot el país. El principal objectiu és oferir una resposta més eficaç a la creixent demanda i un enfocament més "holístic" dels tractaments, amb especial interès en el suport psicològic i social.

Però l’obertura dels nous centres, prevista per a principis d’abril, ha estat marcada per la polèmica. La falta de consens sobre la naturalesa de la disfòria de gènere i sobre la resposta clínica més adequada per tractar-la va provocar la dimissió, el gener passat, d’almenys quatre dels professionals encarregats de redactar el nou programa de formació dels equips mèdics, que defensaven l’ús de les hormones supressores de la pubertat.

Notícies relacionades

"Opció segura i reversible"

Les principals organitzacions de defensa dels drets LGTBI+ també han criticat la finalitat de l’ús d’aquests medicaments. Una de les organitzacions, Mermaids, assenyala a la seva pàgina web que els bloquejadors de la pubertat són una opció sanitària "segura, reversible" i reconeguda internacionalment durant dècades, a més de deixar un important complement per a l’estabilitat psicològica dels adolescents. "Els blocadors de la pubertat permeten a un jove considerar les seves opcions mentre explora la seva identitat de gènere", explica l’organització.