Un docent d’una aula d’acollida, investigat per assetjar 3 alumnes

L’acusat va advertir a la menor que a l’institut l’havia de mirar «normal»

El magistrat ha acordat una ordre d’allunyament del docent del centre

El professor de l’Eugeni d’Ors de Sant Roc es comunicava amb les estudiants per Instagram i admet que va arribar a proposar-los fer un trio, tot i que va ser una «broma».

Un docent d’una aula d’acollida, investigat per assetjar 3 alumnes

J. G. ALBALAT

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els proposava fer un trio i mantenia amb elles converses d’índole sexual. Un jutjat de Badalona està investigant un professor de l’aula d’acollida de l’institut Eugeni d’Ors, al barri de Sant Roc de la ciutat, per presumptament assetjar sexualment a través d’Instagram tres alumnes adolescents d’origen estranger, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.

El magistrat ha acordat una ordre d’allunyament del docent, V. M. B, del centre educatiu, així com la prohibició d’acostar-se a dues de les tres víctimes. El jutge estima que les manifestacions de les menors són "coherents i sense ambigüitats". El professor admet haver-se expressat així amb les estudiants, però al·lega que era tot "de broma".

El 8 de gener, una professora de l’institut es va adreçar a la directora del centre per informar-la que a través d’uns alumnes s’havia assabentat que un company seu, V. M. B, s’estava escrivint des del seu compte d’Instagram amb estudiants, fins al punt que una de les joves l’havia hagut de bloquejar perquè "estava patint assetjament". Tot just conèixer aquesta situació, la responsable del centre va trucar a dues de les alumnes afectades. No només li van confirmar el que havia passat, sinó que li van indicar que tenien captures de pantalla amb les converses.

Les denúncies eren greus i la directora de l’institut no va trigar a convocar el professor assenyalat per les adolescents. Es va quedar "molt sorpresa" i "no donava crèdit" a les explicacions que el docent, fins aleshores amb un expedient irreprotxable, li estava donant. D’entrada, V. M. B. va negar que algú li hagués piratejat el compte d’Instagram i tot seguit va reconèixer que havia donat el seu contacte en aquesta xarxa social a algunes alumnes, encara que, va precisar, s’havia equivocat. No obstant, va admetre que sí que havia "tontejat" amb una de les víctimes, de quart d’ESO, "però que no havia arribat a més", i que les adolescents li havien escrit a ell i no al revés. Va relatar que sempre acceptava les sol·licituds d’amistat que li arribaven. No posava objeccions a ningú. Perplexa, la directora el va instar a no tornar a escriure’s amb cap estudiant.

Contacte amb la Inspecció

L’institut va actuar amb diligència i va fer un seguiment de les alumnes afectades. L’11 de gener, tres dies després, la directora rep una nova queixa d’una professora d’una altra classe de quart d’ESO sobre la conducta de V. M. B. Aquesta docent tenia coneixement de captures de pantalla de mòbil en les quals es podien llegir converses d’aquest docent, alguna d’aquestes de caràcter sexual.

De forma immediata, i davant "la gravetat de l’assumpte", la direcció es va posar en contacte amb la Inspecció del Departament d’Educació. L’endemà, el 12 de gener, V. M. B. va agafar la baixa laboral. El centre no només va parlar amb les menors, sinó també amb els seus familiars, que van anunciar la seva intenció de denunciar.

Al cap de pocs dies, el Jutjat d’Instrucció número 2 de Badalona va obrir una causa contra V. M. B. Les víctimes van explicar al jutge com V. M. B. va contactar amb elles a través d’Instagram. "El professor es va posar en contacte primer amb mi", va ratificar una d’elles. Al principi la nena no el va acceptar, però després sí que ho va fer, i el setembre del 2023 van començar a parlar per aquesta xarxa social. Ho feien cada dia i "durant tot el dia", va assegurar la menor.

L’estudiant va detallar que va veure un missatge que havia enviat el docent a unes companyes seves per fer un trio i que a ella, a través d’una amiga seva, li "va proposar relacions sexuals", "tot per escrit", encara que no guardava les converses. Una testimoni va confirmar que el professor proposava fer trios.

A aquesta jove, l’educador no només li va proposar quedar fora de l’institut, sinó que un dia li va recriminar que hagués fet una abraçada a un company. El professor es va enfadar perquè "li va dir que a ell li agradava ella" i li desagradava que "s’abracés amb altres nois". Quan V. M. B. li parlava de trios sexuals, ella feia broma, va afegir la noia en la seva declaració. Al cap d’uns mesos, sobre novembre o desembre del 2023, l’adolescent va tallar la comunicació perquè el docent, segons aquesta versió, s’enfadava "perquè l’estimava".

Notícies relacionades

A una altra de les víctimes, l’imputat li va etzibar que "tenia el cul bonic" i li va proposar "dues o tres vegades" anar a la seva casa, "una per follar i una altra per dinar". L’acusat va advertir a la menor que a l’institut l’havia de mirar "normal perquè ningú sospités". Una tercera menor va indicar que l’imputat va deixar de parlar amb ella al comentar-li aquesta que tenia nòvio.

En una primera declaració, V. M. B. va reconèixer converses amb alumnes a través del seu compte d’Instagram, però va afirmar que "no hi havia mala intenció". El professor va admetre que amb alguna de les denunciants havia parlat de trios, però que mai va tenir la intenció de fer-los, sinó que "era tot broma". Va negar, en contra del que afirmava una de les joves, que li proposés anar a la seva casa a "follar". En la mateixa línia, va rebutjar que li digués a una de les seves alumnes que tenia el cul bonic.