Estudi científic

¿Estrès o fatiga? Abraça un gos o un gat

El treball avala el paper terapèutic de les mascotes com a suport emocional als hospitals

Una investigació sud-coreana revela per què el contacte amb aquests animals produeix una profunda sensació de calma i benestar. N’hi havia prou amb llegir la reacció neuronal del cervell. 

¿Estrès o fatiga? Abraça  un gos o un gat

valentina raffio

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Tot el que hagi tingut gos, gat o qualsevol altra mascota sap que el simple gest d’abraçar aquests animals produeix una profunda sensació de benestar. ¿Però alguna vegada t’has preguntat què et passa al cervell quan realitzem aquest gest? ¿A què es deu aquest fenomen? ¿Quin tipus de reaccions es produeixen en la nostra ment? Un equip d’investigadors de la Universitat Konkuk, a Corea del Sud, han indagat a fons en aquesta qüestió i, segons revelen en un article publicat recentment a la revista científica PLOS One, abraçar un gos o qualsevol altre animal –que no reaccioni malament, per descomptat...– no només redueix substancialment els nivells d’estrès sinó que, a més, afavoreix un conjunt de mecanismes cerebrals relacionats amb la relaxació i la concentració.

La investigació s’ha centrat en l’estudi de 30 participants. Tots ells van haver de realitzar activitats amb gossos entrenats com, per exemple, jugar amb ells, donar-los llaminadures i fer-se fotografies. Segons expliquen els impulsors d’aquesta investigació, cada activitat va ser acuradament ideada per explorar l’impacte d’aquestes interaccions en l’activitat física del cervell humà. Per a això, de fet, durant les proves, els participants havien de portar uns aparells per registrar l’activitat elèctrica de les seves neurones i, paral·lelament, respondre a uns qüestionaris per avaluar el seu estat emocional abans, durant i després de cada activitat.

Pau i concentració

L’anàlisi de les dades cerebrals va revelar el següent. Durant les activitats de joc i passeig, per exemple, es va observar un augment en l’activitat de les ones cerebrals associades amb la relaxació. Es tracta d’una dinàmica molt similar a la que s’observa quan una persona està a punt d’anar-se’n a dormir. D’altra banda, quan els participants van realitzar activitats com acariciar, fer massatges suaument o jugar activament amb els gossos, els científics van observar un increment en l’activitat de les ones cerebrals associades amb la concentració. Això és una cosa que s’observa quan una persona es disposa a posar atenció o a concentrar-se en un tema.

A més d’aquestes troballes, els participants van informar sentir-se significativament "menys fatigats, deprimits i estressats" després d’interactuar amb els gossos. Segons expliquen els experts que han liderat aquest treball, aquest efecte positiu en l’estat d’ànim i el benestar emocional remarca el potencial terapèutic de les interaccions entre humans i animals com, per exemple, en l’ús d’animals com a suport emocional en hospitals o entorns especialment estressants. "Aquestes conclusions ofereixen un fonament científic sòlid al que molts amants dels gossos ja havien experimentat intuïtivament: la companyia dels nostres companys canins té un efecte calmant en la nostra ment", destaquen els investigadors.

Notícies relacionades

Estudis anteriors també han apuntat en aquesta mateixa línia, és a dir, que avalen els múltiples beneficis d’interactuar amb animals de companyia. Per exemple, hi ha treballs que demostren que estar en contacte amb gossos redueix significativament els nivells de cortisol, una hormona relacionada amb l’estrès.

També hi ha investigacions que demostren que interactuar amb mascotes augmenta l’alliberament d’endorfines i oxitocina, substàncies químiques associades amb la felicitat. Fins i tot hi ha estudis que suggereixen que tenir gossos o gats pot enfortir certs aspectes del sistema immunològic i reduir l’estrès cardiovascular.

Temes:

Física