PROTESTA SINDICAL

Els treballadors de Wad-Ras i Quatre Camins aixequen el setge

Els sindicats donen un dia de treva «com a gest de bona voluntat» amb les famílies dels 1.200 presos confinats però no descarten tornar a bloquejar les presons a partir de demà.

Els treballadors de Wad-Ras i Quatre Camins aixequen el setge

elisenda colell

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un total de 1.200 presos de Quatre Camins (Granollers), Wad-Ras (Barcelona) i Joves (Granollers) es van mantenir ahir confinats a les seves cel·les pel bloqueig protagonitzat per funcionaris de presons com a protesta per l’assassinat, dimecres, de la cuinera de la presó de Mas d’Enric. Tot feia presagiar que la mobilització es mantindria avui, però, ja entrada la nit, els sindicats van anunciar que aixecaven el bloqueig de les tres presons perquè durant el cap de setmana és quan més visites reben els reclusos. "És un gest de bona voluntat", van assegurar a Efe fonts sindicals, que no van descartar tornar demà mateix als bloquejos.

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, en una compareixença davant els mitjans, va demanar als sindicats que s’asseguin a negociar per "reconduir" el conflicte, alhora que va advertir de la "perillositat" i el "risc elevat" que genera "alterar la convivència" en el sistema penitenciari. El bloqueig de les presons impedeix l’entrada de personal i de visites, el que va obligar a confinar els presos des de divendres a les seves cel·les, va paralitzar les activitats, els vis-a-vis i les sortides de permís. "Estem disposats a parlar de tot", va dir la consellera, que va prometre la incorporació de 800 professionals més.

Els sindicats, no obstant, van continuar reclamant la dimissió del responsable de mesures penitenciàries, Amand Calderó. "La seva gestió ha sigut desastrosa", va reivindicar Xavi Martínez, portaveu de la UGT, el sindicat majoritari al sector. Martínez va avançar que, en cas de no produir-se aquestes dimissions, la setmana que ve continuaran amb les protestes i les estendran a la resta de centres penitenciaris.

Crits i insults

Segons fonts sindicals, va ser a Quatre Camins on ahir es van viure més moments de tensió, com crits o insults per poder sortir de la cel·la. Els reus van poder trucar a les seves famílies passades les set de la tarda. "Si no tenen diners no els donen aigua", es va queixar la dona d’un d’ells. "Estan trepitjant els nostres drets, els nostres fills han de poder abraçar-se als seus pares", insistia, després de diversos dies sense poder veure el seu marit. A Wad-Ras, les preses van poder sortir diàriament per arreglar-se, ja que les cel·les no tenen bany. També van trucar a les seves famílies i els van avisar que no vinguessin per la protesta. A la presó de Joves, on la meitat dels interns van ser confinats, es van bescanviar les visites per trucades a la família.

Notícies relacionades

Els familiars i els presos es mostren intranquils de cara a aquesta protesta. "Entenc que reivindiquin els seus drets , però jo necessito saber que el meu marit està bé", lamentava la mare d’un menor que si demà no pot celebrar el vis-a -vis amb el seu pare, passaran dos mesos fins que pugui tornar a veure’l.

"Hi ha molt patiment per tot arreu i la violència només porta més violència. Hem de parar això, hi ha un risc elevat de motí", va dir Núria Ortín, coordinadora de la Fundació Ordre Mercedària. Avui hi haurà normalitat. També a la de Joves que comparteix entrada amb Quatre Camins. Cal veure què passa a partir de dilluns a les presons catalanes.