Els metges veuen massa burocràcia en l’eutanàsia

Un estudi obté, per primera vegada, l’opinió dels professionals. Un de cada tres catalans que demanen la mesura mor abans que es tramiti.

Els metges veuen massa burocràcia en l’eutanàsia

PATRÍCIA MARTÍN

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Espanya es va convertir, el juny del 2021, en el sisè país del món a despenalitzar i regular l’eutanàsia. Des d’aleshores, s’han practicat 363 eutanàsies "sense incidències ressenyables", segons el balanç publicat al desembre pel Ministeri de Sanitat. No obstant, en aquests dos anys i mig, els metges han detectat que prestar l’ajuda a morir, segons les condicions i requisits que marca la llei, implica un "estrès burocràtic i una sobrecàrrega" que els genera "malestar", perquè se suma al volum de feina que ja tenen i perquè, de vegades, allarga els temps d’espera i provoca que alguns pacients morin abans de rebre la prestació.

Aquestes són algunes de les conclusions del primer estudi sobre l’opinió dels professionals sanitaris a l’hora d’aplicar la llei d’eutanàsia, que ha sigut fet a Catalunya, on s’han efectuat el 35% de les prestacions d’ajuda a morir a escala nacional. En xifres absolutes, a Catalunya hi ha hagut 246 sol·licituds, s’han realitzat 120 prestacions i 64 malalts han mort durant la tramitació. La investigació ha sigut publicada a Gaceta sanitaria, la revista científica de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS).

La llei d’eutanàsia exigeix que dos metges diferents revisin si el pacient que sol·licita l’eutanàsia compleix els requisits, és a dir, pateix una "malaltia greu i incurable" o un "patiment greu" que limita la seva autonomia física i activitats de la vida diària. Després, una Comissió de Garantia a cada comunitat fa un control previ i posterior. Tots aquests requisits augmenten la càrrega de feina dels metges i el temps en què es tramiten les sol·licituds, i això explica el "malestar" expressat pels professionals en l’estudi publicat.

Una altra de les seves preocupacions té a veure amb el dilema que els provoquen els anomenats casos "fronterers", amb referència als pacients dels quals, per les seves circumstàncies de deteriorament, es dubta de la capacitat de decisió a l’hora de demanar l’ajuda a morir. Així mateix, els inquieta la sensació d’abandonament per part de les institucions i dels companys de feina, les dificultats per comunicar-se amb la família i que, tot i que es tracta d’una feina que els pot provocar dol, sobretot si coneixen bé al pacient, no és "reconeguda".

Segons estudis fets en altres països, entre el 15% i el 20% dels professionals experimenten algun tipus de malestar durant aquest procés associat a l’ambigüitat en les sol·licituds a causa de criteris poc clars i a l’angoixa moral de prendre decisions. No obstant, a Espanya, segons la investigació, la principal queixa té a veure amb l’excés de burocràcia que implica la regulació.

Sense recursos

Notícies relacionades

Els professionals critiquen, a més, que la norma deixa excessiu protagonisme a l’estament mèdic i que s’ha posat en marxa "sense un pressupost específic ni recursos per portar-la a terme en un sistema de salut ja tensionat".

Per tot això, els autors de l’estudi demanen un "replantejament a escala normativa", ja que existeix el "risc" que el malestar detectat o les dificultats de tipus administratiu provoquin que molts metges es declarin objectors i no practiquin eutanàsies, però no per motius de consciència, sinó per "evitar la sobrecàrrega laboral".

Temes:

Medicina Física