El Congrés tramita la llei ELA del PP i el PSOE anuncia la seva

Les iniciatives arriben tres setmanes després que l’exfutbolista Unzué retragués als polítics que no hagin mogut fitxa per atendre les demandes.

El Congrés tramita la llei ELA del PP i el PSOE anuncia la seva

P. M.

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Tres setmanes després que l’exfutbolista Juan Carlos Unzué fes sortir els colors als diputats perquè la llei ELA es paralitzés durant la legislatura passada, quan es va prorrogar el termini d’esmenes en 50 ocasions, partits i institucions van pugnar ahir per sostenir i liderar la bandera en defensa de les necessitats dels malalts d’esclerosi lateral amiotròfica (ELA).

D’una banda, el Congrés va donar llum verda a la tramitació de la llei ELA que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va anunciar una setmana després que Unzué retragués als diputats la seva deixadesa en aquest tema, amb una queixa que es va fer viral. La normativa va comptar amb el suport de tots els grups parlamentaris, si bé alguns, com Sumar i Vox, van anunciar que presentaran esmenes.

En paral·lel, unes hores abans, el PSOE i Sumar van registrar una llei "més ambiciosa" i destinada no només a malalts d’ELA, sinó també a altres malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer, el parkinson i la malaltia de Huntington, entre d’altres. I, poc després, els ministeris de Sanitat i Drets Socials van anunciar un "paquet conjunt de mesures de suport a pacients amb ELA i altres malalties neurodegeneratives". Ara falta veure com es coordinaran totes aquestes iniciatives en una legislatura tan enfrontada, tot i que, des de la tribuna, la portaveu socialista en la matèria, Carmen Martínez Ramírez, va mostrar el desig del seu partit que "hi hagi l consens que els malalts necessiten".

En 50 ocasions

Notícies relacionades

En la legislatura passada, va ser Ciutadans el que va presentar una llei per millorar l’atenció a aquests malalts greus que va ser admesa a tràmit per unanimitat el març del 2022, però no va veure la llum a causa que els partits van demanar, en 50 ocasions, l’ampliació del termini d’esmenes i va arribar l’avanç electoral sense que la norma avancés en la seva tramitació i arribés al BOE. Això explica la queixa d’Unzué i de les associacions de malalts.

La norma presentada pel PP, que segons Feijóo recull les seves reivindicacions, preveu la creació d’un Centre Nacional de Recerca i la declaració de dependència de l’afectat (d’un grau igual o superior al 33%) des que és diagnosticat, per agilitzar les prestacions a les quals té dret, entre altres motius . Per la seva banda, la proposició legal registrada pel PSOE i Sumar, segons va destacar el portaveu parlamentari socialista, Patxi López, és "més ambiciosa" del que proposen fins i tot els mateixos malalts.