FENOMEN GLOBAL

El mar arriba a la temperatura més alta mai registrada

El Mediterrani  està registrant xifres d’entre 12 i 15 graus, en aquests moments

Des de principis d’any, el mar ha estat de manera sistemàtica un grau per sobre dels valors normals de l’època. Al febrer s’han superat els 21 graus.

El mar arriba a la temperatura més alta mai registrada

V. R.

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Les aigües del planeta mai havien estat tan extremadament càlides. Fa temps que els registres apunten que la temperatura del mar s’està situant en uns extrems excepcionalment alts. Però ara, segons assenyala l’últim butlletí del Servei Copernicus, estem en una situació encara més inèdita. El febrer passat els termòmetres marins globals es van situar entorn dels 21,06 graus centígrads. Es tracta del valor més alt registrat en qualsevol època de l’any. Fins i tot supera, i molt, la marca dels 20,98 graus de mitjana d’agost del 2023. Aquestes xifres de calor oceànica no tenen precedents.

Segons xifres de la plataforma Climate Reanalizer, des de principis d’any la temperatura mitjana del mar s’ha situat entre els 20,9 i els 21,2 graus centígrads. Això suposa al voltant de tres dècimes més del que es va observar l’any passat per aquestes mateixes dates i gairebé un grau més respecte als valors fins ara considerats normals per a aquesta època.

A l’Atlàntic Nord, on ara mateix encara se suposa que és hivern, també s’estan registrant temperatures marines excepcionalment altes per a l’època. En un moment en què les aigües haurien de rondar els 19 graus, estan per sobre dels 20. Segons explica el divulgador climàtic Nahel Belgherze, en aquesta regió del planeta "la temperatura de la superfície del mar ha estat en nivells de rècord durant tot un any, establint màxims diaris tots els dies durant 365 dies consecutius i seguint.

En aquests moments, al Mediterrani es registren xifres d’entre 12 i 15 graus. A Barcelona, per exemple, per aquestes dates les aigües haurien de rondar els 13,5 i ara mateix s’acosten als 14. Al sud de la península Ibèrica, sobretot a la zona d’Andalusia, el mar està a més de 16 graus. Com a les costes d’Almeria, Màlaga, Marbella i Gibraltar. La situació es repeteix al nord de l’Àfrica i al sud d’Itàlia, especialment a les aigües de la Campània, Calàbria i Sicília.

Causes del bull marí

Notícies relacionades

Aquest augment de les temperatures es pot explicar per dos fenòmens. El primer és el cicle natural del Niño, un esdeveniment periòdic que provoca un increment de les temperatures del Pacífic equatorial. Els registres indiquen que aquest cicle es va iniciar a l’estiu de l’any passat, al voltant del mes de juliol, i que en aquests moments continua avançant, tot i que a poc a poc –segons afirma l’Organització Meteorològica Mundial (OMM)– sembla que es va debilitant.

L’altre factor darrere d’aquest bull oceànic és l’avanç de l’escalfament global. Segons apunta l’últim informe del Servei Copernicus, fa ja nou mesos que la temperatura de l’aire global està molt per sobre dels valors normals per a l’època. En els últims dotze mesos, els termòmetres del món han marcat els valors més alts mai registrats i han estat fins a 1,56 graus per sobre respecte als llindars habituals de fa un segle.

Temes:

Barcelona