ESGLÉSIA

Els bisbes reconeixen "errors" en el recompte de pederàstia

Els bisbes reconeixen "errors" en el recompte de pederàstia

ACN

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El responsable de Comunicació de la Conferència Episcopal, José Gabriel Vera, va admetre ahir "errors" i "possiblement precipitació" en la publicació de l’informe sobre la pederàstia en l’Església Per donar llum, publicat al desembre i en el qual es recullen dades i aportacions de l’auditoria encarregada pels bisbes al bufet Cremades, de l’informe del Defensor del Poble i de les oficines d’atenció a les víctimes de les diòcesis.

L’informe va deixar fora més de 300 casos d’abusos obtinguts per les diòcesis i ordes religiosos, un error criticat per les víctimes. Entre altres motius, perquè si la Conferència Episcopal pretén aprovar un pla de reparació integral, com va anunciar, en primer lloc ha de tenir un recompte clar i precís d’afectats. Vera, un dels autors de l’informe, va admetre que "al desembre faltaven dades d’algunes congregacions" i que hi va haver "un error molt significatiu en alguna institució", tot i que va assegurar que s’ha reparat, de manera que la nova actualització eleva els casos reconeguts de 806 a 1.057.

Notícies relacionades

Vera va reconèixer, a més, que la publicació del recompte "possiblement" va ser "precipitada", però va argumentar que, quan es va difondre, la Conferència Episcopal "no sabia que hi faltaven dades". A partir d’ara, va dir, la intenció és fer una "edició anual" de l’informe per recollir en ell els nous casos que els vagin arribant. El 2023, segons va detallar al seu torn el secretari general de la CEE, César García Magán, s’ha recollit els testimonis de 155 persones a les oficines d’abusos, que se sumen als 728 inclosos anteriorment.

García Magán va assegurar que el ball de xifres i les diferents actualitzacions no es realitzen amb l’ànim de "manipular", sinó que "cada dada nova és afegida per fer un informe més precís". L’anàlisi Per donar llum es va difondre al desembre, just quan s’havia a fer pública l’auditoria de Cremades.