Jornada de reivindicació

20 frases i imatges feministes per a un bon Dia de la Dona 2020

El 8 de març fa sortir al carrer la lluita femenina per la igualtat de les dones a la societat a través d'una jornada d'aturades i mobilitzacions

20 frases i imatges feministes per a un bon Dia de la Dona 2020
4
Es llegeix en minuts
Xènia Homs

El Dia Internacional de la Dona, que tindrà lloc aquest diumenge 8 de març, és una data de commemoració que ha arribat a una dimensió global al representar la lluita femenina pels drets de la dona i la igualtat d’oportunitats dins la societat.

La mobilització feminista d’aquest 2020, a més de lluitar pels drets i la igualtat de totes les dones, es proposa posar fi a la bretxa salarial, defensar la dignitat dels anomenats treballs invisibles i denunciar la violència masclista.

Al llarg de la història hi ha hagut nombroses dones que han lluitat, amb l’acció i la paraula, per crear una societat amb igualtat entre els diferents gèneres. Algunes ens han deixat cites i reflexions feministes que fan un homenatge a la lluita de la dona pels seus drets.

Frases cèlebres feministes

«No recordo haver llegit cap llibre que no parli de la inestabilitat de la dona. Potser perquè van ser escrits per homes». Jane Austen (1775-1817), novel·lista britànica els llibres de la qual són considerats clàssics de la literatura anglesa. A les seves novel·les, Austen es focalitzava en la situació de les dones a principis del segle XIX.

«L’acte més valent és pensar per una mateixa, en veu alta». Coco Chanel (1883-1971), dissenyadora francesa i fundadora de la marca d’alta costura Chanel. Va revolucionar el món de la moda impulsant els pantalons com una peça també destinada a les dones.

«És impossible imaginar una dona dels temps moderns que no aspiri a la llibertat». Clara Campoamor (1888-1972), advocada, escriptora i política espanyola. Va fundar la Unió Republicana Femenina per impulsar el sufragi femení i defensar la igualtat de la dona.

«Peus, per què els vull, si tinc ales per volar». Frida Kahlo (1907-1954), cèlebre pintora mexicana que es va revelar contra els prejudicis sexistes. Kahlo va escriure aquesta cita al seu diari personal el 1953, un any abans de morir, per reivindicar la llibertat.

«No es neix dona, s’arriba a ser-ho». Simone de Beauvoir (1908-1986), filòsofa francesa considerada un referent del feminisme pel seu assaig titulat ‘El segon sexe’, de 1949. Aquí, l’autora aborda com es concep la dona al llarg de la història des de diverses perspectives i conclou que el que s’entén com a dona es tracta d’un producte cultural construït per la societat.

«Les dones no seran iguals fora de casa mentre els homes no siguin iguals dins». Gloria Steinem (1934), periodista i escriptora nord-americana considerada una icona feminista de la seva època. Steinem va ser una de les activistes més importants de la considerada «segona onada feminista» dels Estats Units entre 1960 i 1980.

«Dones, no us preocupeu per la vostra aparença. El que et fa diferent o estranya és la teva força més gran». Meryl Streep (1949), actriu nord-americana nominada 21 vegades als premis Oscar. La veterana de Hollywood, membre de l’organització Equality Now, ha encapçalat el feminisme en més d’una ocasió per reclamar una igualtat real entre gèneres.

«Si m’has d’estimar seguint només les teves regles, guarda’t el teu amor». Chimamanda Ngozi Adichie (1977), escriptora i dramaturga nigeriana que tracta temes com el feminisme, el sexisme i la problemàtica racial. Autora reconeguda d’obres com ‘La flor púrpura’ i l’assaig ‘Tothom hauria de ser feminista’, una adaptació de la seva famosa xerrada TED sobre el feminisme en la societat del segle XXI.

«El poder no te’l donen, l’has d’agafar». Beyoncé (1981), artista nord-americana. Cantant del conegut tema ‘Who run the wold? Girls’, Beyoncé es caracteritza per focalitzar-se en l’apoderament femení en els seus temes.

«Tinc dret a vestir-me com jo vulgui perquè em vesteixo per a mi i no per incitar la sexualitat de ningú». Leticia Dolera (1981), escriptora, directora i actriu espanyola. Dolera es considera una icona del feminisme actual després de la publicació del seu primer llibre ‘Mossegar la poma’, en què critica la cultura patriarcal i parla de la urgència de la revolució feminista.

Notícies relacionades

«Si ets una dona i has sentit dins el cap una veu que et diu ‘¿qui ets tu per dir res?’, recorda que ets un ésser humà que pot canviar el món». Emma Watson (1990), actriu i activista britànica. La intèrpret d’Hermione Granger a la saga de Harry Potter s’ha compromès amb el feminisme en múltiples ocasions durant la seva carrera.

A continuació, una sèrie d’imatges relacionades amb la commemoració de l’històric Dia de la Dona i alguns dels lemes feministes.

Imatges del Dia de la Dona