La IA s’afegeix a la lluita contra la violència masclista

La Policia Local de València està impulsant un xatbot d’intel·ligència artificial conversacional que servirà d’interlocutor per a dones que pateixen aquesta xacra i testimonis de la mateixa. Es dirà Aino i no els demanarà la identitat, el telèfon ni el domicili.

La IA s’afegeix a la lluita contra la violència masclista
4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Es diu Aino i està en gestació, a punt de néixer. Tècnicament serà un xatbot d’intel·ligència artificial conversacional; a la pràctica, un interlocutor per a persones angoixades per agressions, abusos sexuals, humiliacions, submissió... Un servei que no els demanarà la seva identitat, ni el seu telèfon ni el seu domicili. De forma semblant al xat GPT, Aino serà capaç de dialogar amb víctimes i testimonis de casos de violència de gènere o de violència intrafamiliar, en conversa natural i en diversos idiomes.

La Policia Local de València és l’única força de seguretat espanyola present en el projecte, que es porta a terme amb fons europeus en el marc del programa Improve. A més de la policia valenciana i el seu grup especial Gama, estan també la Policia i la Gendarmeria franceses, la Policia de Seguretat Pública portuguesa, la Policia finlandesa i, per part alemanya, la Universitat Policial de Baviera.

El robot virtual serà confident i conseller d’aquestes persones que formen el que en les forces de seguretat anomenen "la xifra negra", el filó de casos de violència de gènere i familiar no registrats perquè ningú s’atreveix a denunciar-los. Aquest programa basat en intel·ligència artificial que desenvolupen programadors informàtics de firmes alemanyes i fineses tindrà la missió de proporcionar a la víctima assessorament, ajudar-la a avaluar la seva situació, contemplar els riscos que corre i, si ho demana, orientar-la sobre els serveis públics, policies, ajuda mèdica, defensa legal... als quals pot recórrer.

I tot superant la principal barrera que nodreix la xifra negra: la vergonya, l’objecció a acudir a una comissaria, un jutjat o un telèfon d’atenció amb un ésser humà a l’altre costat de la línia.

Decisió de la víctima

Per a José Luis Diego, cap de l’àrea de Projectes i Innovació de la Policia Local de València, una de les claus del programa és la no-intrusió. "El xatbot és una eina complementària. Es tracta d’obrir la porta a aquestes persones que, per la qual cosa sigui, encara no han decidit aproximar-se a la policia", va explicar Diego dimarts passat en una presentació del projecte a la fira de la Seguretat SICUR, que se celebra a l’Ifema de Madrid.

Anant xatejant amb aquesta intel·ligència artificial, "la víctima anirà elegint en quina mesura vol denunciar, exterioritzar el que està passant", explica l’agent valencià. La seva unitat fa dos anys treballant en el projecte.

La violència ocorreguda a la llar és la seva especialitat, però també assessorarà noies, per exemple, que hagin patit una agressió sexual al carrer. I no només a víctimes, també a professionals –educadors, entre ells– que vulguin esbrinar a quin servei dirigir un cas. Aino estarà preparat per dialogar fins i tot amb agressors, aquelles persones que incorren en conductes violentes, que no saben com evitar-les, que vulguin reflexionar sobre el seu comportament i demanar ajuda.

Un dels requeriments clau del programa és l’anonimització de la conversa. Això no aporta proves que puguin presentar-se davant un jutjat, però sí que aporta una alerta estadística, una mena de banc d’informació a les policies i a més persones –noies agredides, dones amenaçades, nens sotmesos a abusos sexuals...– animades a acudir formalment a les autoritats. La víctima no haurà de descarregar-se cap app ni fer cap trucada, només navegar per internet i xatejar amb el robot virtual. El xatbot ajudarà també els que només busquen calma després de patir o conèixer una agressió.

Avaluació de riscos

Aino tindrà, entre les seves opcions, un qüestionari d’avaluació dels riscos. Així doncs, la víctima podrà valorar amb més certesa la seva situació i grau d’amenaça rebuda, i es podran derivar resultats, sempre anònims, als organismes implicats: no només les policies, també serveis socials i unitats de salut mental.

En aquesta fase de proves i disseny, la Policia Local de València està en contacte amb experts del Ministeri d’Igualtat i del telèfon 016, entre altres assessors externs, com ara la fiscal de sala de Protecció de Víctimes del Procés Penal a València, Socorro Zaragoza.

Notícies relacionades

Aino inclourà en les seves converses tot l’espectre de violència masclista i de violència intrafamiliar, que el programa Improve uneix en el concepte policial europeu de "violència domèstica". Els impulsors del programa consideren "una pandèmia letal oculta". La seva incidència es va disparar amb una altra pandèmia, la de la Covid. Només en la seva versió de violència de gènere (76% dels casos), porta un cost anual de 366.000 milions d’euros a tota la UE, segons el càlcul recollit a Improve. El 56% d’aquesta factura procedeix del derivat de l’impacte físic i emocional d’aquests delictes.

Es preveu que el programa comenci a implementar-se el mes d’abril a Àustria, França, Alemanya i Espanya. En aquest país estarà a disposició de les forces de seguretat el 2025. Com la resta de policies que apliquin el xat, la de València té l’objectiu d’adquirir "un coneixement d’alerta primerenca", explica José Luis Diego. Aquest expert en innovació està convençut que "la intel·ligència artificial aportarà al treball policial novetats que encara ni imaginem".

Temes:

Intel Internet