TRIBUNALS

Dotze membres empresonats dels Casuals, a un pas del carrer

Els acusats s’han de presentar al jutjat cada 15 dies i no poden abandonar Espanya 

El jutge que instrueix la macrocausa per presumpta organització criminal, extorsió i tràfic de drogues imposa a cadascun dels imputats, entre ells els capitostos, una fiança de 12.000 euros.

Dotze membres empresonats dels Casuals, a un pas del carrer

J. G. ALBALAT

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Es desinfla la macrocausa per presumpta organització criminal, extorsió, segrest i tràfic de drogues contra els Casuals, el grup de seguidors radicals del FC Barcelona que va néixer dels Boixos Nous. El jutge que tramita aquest procés judicial va acordar ahir la llibertat sota fiança de 12.000 euros per a 12 membres d’aquest grupuscle, entre els quals hi ha els seus presumptes capitostos, Ricardo Mateo López i Francisco Pérez García, àlies Paco el Gordo, segons la interlocutòria a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

El motiu principal que ha sigut esgrimit pel magistrat és la resolució dictada la setmana passada per la Secció Novena de l’Audiència de Barcelona que constatava un error del jutjat de Cornellà que va iniciar la investigació i que no va limitar en el temps la còpia de la informació registrada en els telèfons confiscats a tres sospitosos, tal com és preceptiu legalment.

El recurs que va ser presentat per l’advocat defensor, Albert Carles, i acceptat per l’Audiència de Barcelona fa trontollar les indagacions fins al punt que el titular del Jutjat d’Instrucció número 12 de Barcelona, Sergio Escalona Lebiere, s’ha vist obligat a deixar en llibertat sota fiança tots els membres dels Casuals que es mantenien empresonats per causa d’aquest assumpte.

Si dipositen els 12.000 euros que els són requerits, els 12 acusats abandonaran la presó, encara que hauran de presentar-se cada 15 dies al jutjat, tenen prohibit abandonar Espanya i se’ls retindran els passaports. L’únic que no sortirà per ara en llibertat és Francisco Pérez García, que està sent investigat per un altre jutjat per un presumpte homicidi, segons les fonts consultades per aquest diari.

El 9 de juny del 2023, els Mossos d’Esquadra van desplegar un macrodispositiu (operació batejada com a Hydra) per detenir 25 persones, entre les quals figuraven els principals membres dels Casuals. Les indagacions contra aquesta organització es van iniciar arran de l’atac, el 28 de novembre del 2021, contra el bar Los Cazadores, de Cornellà de Llobregat, on es trobaven reunits un grup d’aficionats de l’Espanyol.

Cinc telèfons mòbils

El jutjat de Cornellà que investiga aquest assalt i un altre de posterior va confiscar cinc telèfons mòbils de tres dels investigats. A partir de la informació que va ser sostreta d’aquests dispositius, els Mossos van estirar el fil, cosa que va provocar la macrobatuda i l’obertura d’altres processos al Jutjat d’Instrucció número 12 de Barcelona, que, al seu dia, va acordar la presó preventiva per als membres del grup ultra.

El jutge reconeix que és "especialment rellevant" per a la valoració dels indicis que "han permès afirmar l’existència de part dels delictes imputats" –i en concret la direcció i pertinença a organització criminal– la resolució de l’Audiència de Barcelona que acota l’extracció de dades dels telèfons mòbils intervinguts entre el 23 de novembre del 2021 (dies abans de l’assalt al bar Los Cazadores de Cornellà) i el 15 de gener del 2022 (després d’una segona acció al mateix local). En aquest sentit i partint d’aquesta decisió de l’Audiència, el jutge de Cornellà que investiga els atacs està pendent de resoldre si anul·la o no la instal·lació de micròfons en vehicles d’alguns dels sospitosos i la gravació de converses.

El magistrat afirma que la investigació de la macrocausa es troba molt avançada. De fet, ja s’ha pres declaració judicial a tots els investigats i a la víctima d’un presumpte segrest, i només queda pendent, bàsicament, la recepció de les anàlisis de substàncies estupefaents, l’informe de l’equip de la policia científica de l’abocament i l’anàlisi de la informació obtinguda dels dipòsits electrònics intervinguts, així com l’"eventual" confrontació de les transcripcions amb les gravacions que estan incloses en la causa.

Notícies relacionades

Arrelament al país

El jutge argumenta que, a més, s’ha de tenir en compte el temps que els investigats han estat a la presó i el seu arrelament a Espanya, "amb la família al nostre país", unes circumstàncies que han sigut "reiteradament" esgrimides anteriorment per l’Audiència de Barcelona per deixar en llibertat alguns dels que al seu dia van ser detinguts en la macrobatuda. El togat recalca que, a falta de la recepció de determinats informes, la instrucció "pràcticament" ha finalitzat, i per això "de cap manera la llibertat dels investigats la pot dificultar i obstruir".