L’obra per dur aigua de l’Ebre només duraria 8 mesos, segons els enginyers

undefined32458034 tortosa  dimarts  16 abril 2013  monumento franquista foto  200102123631

undefined32458034 tortosa dimarts 16 abril 2013 monumento franquista foto 200102123631

1
Es llegeix en minuts
G. C.

Els enginyers i economistes insisteixen en la idea de connectar la xarxa d’aigua del CAT (Consorci d’Aigües de Tarragona) i ATL (Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat). Dit d’una altra manera, recolzen traslladar aigua de l’Ebre fins a l’àrea de Barcelona en casos d’emergència per sequera com l’actual. No obstant, l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua va més lluny del que s’havia plantejat l’última vegada.

Després d’un nou estudi detallat, doblen l’aposta i escurcen el temps necessari per realitzar les obres que farien realitat aquesta connexió que subministraria 45 hectòmetres cúbics anuals . Si fa uns mesos van parlar d’entre 12 i 18 mesos, ara afirmen que els treballs podrien estar acabats en només vuit mesos.

¿Com? Organitzant el projecte per lots. "Es tracta de paquetizar les obres separant els materials i les diferents fases de construcció. D’aquesta forma, s’estaria treballant en cada paquet de forma paral·lela i es guanyaria temps", assenyala Xavier Minguillón, enginyer de camins, canals i ports i membre de l’observatori intercol·legial.

Materials i pressupost

Notícies relacionades

En total, hi hauria 10 lots de materials (canonades, vàlvules, transformadors, arquetes...) i 9 fases de construcció (quatre trams de canonades, dues estacions de bombatge, dues connexions elèctriques i el soterrament per sota de les carreteres perquè passi la canonada). "Així, tothom pot començar a comprar, fabricar i construir alhora", explica.

El pressupost per a aquesta obra d’emergència seria de 275 milions d’euros (sense comptar l’IVA ni les expropiacions de terrenys necessàries). Això és més del que preveia l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) quan va plantejar al Govern la possibilitat d’interconnectar les xarxes.