Les agressions sexuals en el transport públic creixen un 45%

Les agressions sexuals en el transport públic creixen un 45%

ROBERT RAMOS

1
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

El 2023 es van registrar 97 delictes sexuals en el transport públic català, el 70% en l’àmbit ferroviari: en trens i estacions de Rodalies i de Ferrocarrils de la Generalitat. Majoritàriament van ser agressions sexuals. L’any anterior se’n van produir 86 casos i el 2021, encara en pandèmia, en van ser 67. Per tant, en els últims dos anys han augmentat les denúncies per violència sexual gairebé un 45% en el transport públic, segons dades del Departament d’Interior.

Per evitar aquest tipus de situacions de violència sexual i incrementar tant la conscienciació de les víctimes com recordar als possibles agressors que fer tocaments o gravar imatges sense consentiment són pràctiques delictives, els departaments d’Interior i de Territori han presentat la campanya És delicte, que es podrà veure en trens, estacions i vagons de Ferrocarrils de la Generalitat.

Notícies relacionades

En el marc d’aquesta iniciativa, Interior formarà 900 membres del personal de Ferrocarrils en la detecció de la violència sexual i masclista en el transport públic i en la intervenció davant aquests incidents. La formació anirà dirigida a empleats de les línies metropolitanes, de la línia Lleida - la Pobla, del cremallera i funiculars de Montserrat i del cremallera de Núria, i que estiguin en contacte amb els viatgers.

A més, es difondrà la campanya posant el focus en els agressors per interpel·lar-los sobre la seva conducta. En aquest sentit, FGC ha vinilat un tren que circularà a la línia Barcelona-Vallès, es col·locaran cartells al passadís d’accés a la via 5 de l’estació de Plaça Catalunya i a l’interior dels trens hi haurà cartelleria i vídeos. Interior també portarà a terme una enquesta a FGC perquè els usuaris valorin la seguretat en aquest transport públic.