L’Eurocambra salva la llei de restauració de la natura

La iniciativa, votada en contra pel PPE i l’extrema dreta, busca revertir l’estat «deplorable» en què es troben el 80% dels ecosistemes europeus.

L’Eurocambra salva la llei de restauració de la natura

silvia martinez

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Pocs debats han generat aquesta legislatura tanta tensió i divisió a la Unió Europea com la llei de restauració de la natura, una peça clau de l’estratègia de biodiversitat i del pacte verd europeu, cridada a revertir el deteriorament dels ecosistemes europeus, i que els grups d’extrema dreta i el Partit Popular Europeu (PPE) s’havien entossudit a tombar, al·legant que perjudicarà ramaders, pescadors i agricultors, en un moment de creixent tensió per les protestes agrícoles a tot Europa, que han convertit la nova norma en una de les seves dianes. No obstant, tampoc van aconseguir parar-la ahir durant la votació final de la norma en el ple del Parlament Europeu, on la llei ha sigut aprovada amb 329 vots a favor, 275 en contra i 24 abstencions.

"Un dia important"

Notícies relacionades

Prèviament, el ple també va rebutjar admetre a votació les esmenes d’última hora presentades pel grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), on s’asseu Vox, així com la proposta d’ECR i del grup Identitat i Democràcia, que acull el grup ultradretà francès de Marine Le Pen, de rebutjar la iniciativa inicial de la Comissió Europea. Els dos grups, igual que el PPE, van votar en bloc en contra de la llei, tot i que 25 eurodiputats populars van desafiar la consigna de vot del seu cap de files, l’alemany Manfred Weber, i van votar-hi a favor. No va ser el cas dels populars espanyols, que van insistir que la nova llei "dona l’esquena" als interessos del món rural. En contra també van votar-hi Juan Fernando López Aguilar (PSE), Izaskun Bilbao (PNB), Maite Pagazaurtundua i Susana Solís (Cs), mentre que s’hi van abstenir Adrián Vázquez i Eva Poptcheva (Cs) i Ana Miranda (BNG).

"És un dia important per a Europa: de la protecció i conservació de la natura passem a la restauració. La nova llei ens ajudarà a complir molts compromisos internacionals en matèria mediambiental. Servirà per recuperar els ecosistemes degradats mentre respectarà el sector primari al donar flexibilitat als estats", va destacar l’eurodiputat socialista César Luena, ponent de l’Eurocambra i que va capitanejar les negociacions amb el Consell, que ara hi haurà de donar el seu aprovat final en les pròximes setmanes.