29a edició de Barnasants

Barnasants 2024: Homenatge a la cançó d'autor femenina en un festival únic

La 29a edició de Barnasants, es presenta amb més de 100 concerts. El festival és considerat com la trobada de cançó d'autor més rellevant del continent, juntament amb el Club Tenco italiano. Durant el mes de març el festival ha programat 19 propostes liderades per dones de totes les edats.

Barnasants 2024: Homenatge a la cançó d'autor femenina en un festival únic

Associació República de la Cultura

4
Es llegeix en minuts
Bego Contreras

L'any 1996, la cançó d'autor passava un dels pitjors moments. En aquest context, el Projecte Cultural Barnasants Cançó d’Autor va emergir com un far d’esperança. Va iniciar la seva travessia amb un petit cicle de nou concerts a les Cotxeres del Barri de Sants, donant origen al nom Barnasants. Aquest projecte cultural va néixer amb la missió d'impulsar la cançó d'autor, encarnar els valors del moviment de la nova cançó i ser un espai per crear i presentar nous talents.

 

Inauguració feminista amb Les Kol·lontai

El Festival Barnasats es va inaugurar amb força. Les Kol·lontai van tornar a l'escenari després de més de cinc anys per donar el tret de sortida a la temporada de concerts del 2024 al Teatre Joventut de L'Hospitalet. Les tres cantautores catalanes van oferir el 26 de gener passat un espectacle de reivindicació feminista contundent, sense embuts i en format elèctric.

 

Març amb C de Cantautores

Magalí Sare i Alidé Sans actuaran en col·laboració amb Tradicionàrius. La cubana Liuba María Hevia oferirà un recital únic i Paula Domínguez brindarà un concert adaptat en llengua de signes en viu.

ClaraPeya Michal Novak /

BARNASANTS CANÇÓ D'AUTOR

Artistes consolidades com Clara Peya, Renaldo & Clara, Carmen París i Paula Valls actuaran en diversos escenaris de Barcelona. També es faran concerts col·laboratius com l'Homenatge a María de Alar i el Festival Sororité.

Diversitat de veus emergents

El mes de març comptarà amb la presència d'artistes emergents com Kris Tena, Sandra Bautista, Liuba María Hevia, Elisenda Julià, Magalí Sare i Manel Fortià, Paula Domínguez, Alba Luz o Maria Castell, entre d'altres. Cadascuna aporta el seu estil únic, des de propostes jazzístiques fins a fusions de flamenc i llatí.

 

Abril, mes de la Revolució dels Clavells

Aquest any es commemora el 50è aniversari de la Revolució dels Clavells a Portugal. Barnasants ha decidit destacar aquesta fita amb l'espectacle "El poble és qui mana" el 13 d'abril al Teatre Joventut de l'Hospitalet. Aquest recital col·lectiu, amb direcció artística de Núria Piferrer 'Névoa', celebra el mig segle de la revolució portuguesa. La nit del 25 d'abril de 1974, el poeta i periodista moçambiquès Leite de Vasconcelos va fer sonar la cançó prohibida "Grândola, vila morena" de José Afonso a Radio Renascença, marcant l'inici irreversible de la revolució. Un espectacle emotiu, fraternal i reivindicatiu.

 

Propostes de dones cantautores

El Festival Barnasants desplega una selecció eclèctica de dones cantautores durant els mesos de març i abril, brindant al públic una experiència musical diversa i enriquidora. Des de la sobrietat íntima de “París al piano” de Carmen París fins a l'energia rockera i desafiant de Rebeca Jiménez amb “Calaveras y estrellas”, l'oferta abasta una gamma d'estils, gèneres i discursos que reflecteixen la riquesa de la cançó d'autor liderada per dones.

CARMEN PARÍS foto Marta Asensio /

BARNASANTS CANÇÓ D'AUTOR

Homenatge a Maria del Alar

El 22 de març, La Iguana Cultura de Proximitat serà l'escenari d'un homenatge commovedor a la memòria de Maria del Alar (1961-2023), una destacada cantautora, actriu i multiinstrumentista valenciana amb un ferm compromís feminista. Aquest tribut reunirà veus com Cecilia Bellorín, Maria João Moreno, Dani Carcola i altres artistes de Dona Cançó, rendint un emotiu reconeixement al seu llegat artístic i la seva contribució al moviment feminista.

Festival Barnasants: Un viatge musical

El Festival Barnasants ofereix un viatge musical eclèctic liderat per dones, des d'artistes consolidades fins a emergents, abastant gèneres, estils i discursos diversos que celebren la riquesa i la vitalitat de la cançó d'autor.

Maio: Perspectiva de gènere i LGTBI a "Suau"

El 23 de març, al Teatre Casinet d'Hostafrancs, Maio presentarà el seu segon àlbum, "Suau" (Propaganda pel Fet!). La cantautora barcelonina continua explorant sons autèntics i promovent lluites col·lectives, enriquint la seva proposta amb una perspectiva compromesa amb la diversitat de gènere i LGTBI.

 

MAIO /

BARNASANTS CANÇÓ D'AUTOR

Paula Valls: "Començar de Nou" en català

El 23 de març, Luz de Gas serà testimoni de la presentació del tercer disc de Paula Valls, "Començar de Nou" (Satélite K).

L'artista manlleuenca, després de fer incursions en el pop i el jazz en treballs anteriors, comparteix les seves experiències més íntimes en català, celebrant les imperfeccions i alçant la veu contra una societat que no permet mostrar vulnerabilitats.

Notícies relacionades

 

Paula Valls /

BARNASANTS CANÇÓ D'AUTOR

Marta Shanti: "On Comença el Camí"

El 24 de març, la cantautora de Montmeló, Marta Shanti, debutarà amb el seu disc On Comença el Camí (Cases de la Música). Amb una perspectiva arrelada a la natura i a la República Catalana, Marta Shanti cerca establir una connexió emocional a través de la música d'autor i la poesia original, explorant un camí propi i autèntic en el panorama musical.