FOC MORTAL

La policia confirma que l’incendi de València ja suma nou morts

El recompte total de víctimes continuava ahir a la nit obert, ja que hi ha runa per retirar

D’entre els morts, quatre corresponen a una mateixa família formada per una parella i els seus dos fills: una nena de dos anys i un nadó de dues setmanes, els cossos abraçats dels quals van ser rescatats ahir del lavabo de la vivenda

La policia confirma que l’incendi de València ja suma nou morts

TERESA DOMÍNGUEZ

5
Es llegeix en minuts
Teresa Domínguez

Els cossos calcinats de nou de les víctimes mortals del devastador incendi que dijous a la tarda va arrasar dues torres d’un edifici residencial en el valencià barri de Campanar ja estan a l’Institut de Medicina Legal (IML) de València, on des d’ahir estan sent sotmesos a les corresponents autòpsies.

El recompte definitiu de víctimes continua obert, ja que, al tancament d’aquesta edició, s’havien inspeccionat les 138 vivendes, però en moltes d’elles, les més afectades pel foc, els bombers han trobat molta runa, de manera que no hi haurà certesa que no hi ha més cadàvers fins que no sigui remoguda tota aquesta runa i estris calcinats.

De moment, la xifra oficial de víctimes és de nou morts –els vuit cossos complets i un d’incomplet– i un desaparegut. Dijous a la nit, la xifra que s’estudiava era de cinc morts –la família formada per una parella i els seus dos fills, una nena de dos anys i un nadó de dues setmanes, els cossos abraçats dels quals van ser rescatats ahir del bany de la seva vivenda, i un cinquè cos trobat en una altra casa– i 14 desapareguts.

Dels primers se’n tenia constància per les imatges captades pels drons que els bombers van fer volar tant al voltant de l’edifici com a l’interior de la vivenda de la porta 97, la de la família. D’ells se sabia amb certesa que eren a l’interior perquè van estar parlant amb familiars i amics fins a l’últim moment. Després, un altre dels drons va gravar el cos d’un cinquè mort.

Quant als desapareguts, es va arribar a la xifra de 14 persones després que, la Policia Nacional, per la seva banda, amb visites a tots els hospitals de la ciutat, i la Policia Local, per la seva, amb entrevistes realitzades a peu d’edifici a familiars i pròxims, creuessin les dues llistes de persones que a última hora de la nit continuaven sense donar senyals de vida. Per fortuna, quatre d’aquestes persones simplement no eren a l’edifici i divendres, a primera hora, van acudir al lloc per explicar que no estaven entre les víctimes. La llista es va reduir a 10.

Des de primera hora, equips conjunts de bombers i agents de la Policia Científica de València van iniciar la inspecció de l’edifici, encara fumejant i amb focus de foc encara actius en punts de l’interior. Els primers tenien per missió anar assegurant el pas als segons, atesa la possible inestabilitat de l’estructura, que en aquell moment encara no havia sigut revisada, per la qual cosa es desconeixia si existia perill d’ensorrament en alguna zona o, fins i tot, de col·lapse de l’estructura esqueletizada després del devorador efecte de l’incendi.

Els segons, fotografiar i documentar com, on i en quin estat i posició estaven els cossos de les víctimes mortals, així com inspeccionar l’edifici per establir tant la causa inicial del sinistre com els motius pels quals les dues torres es van convertir en una teia gegant en tot just una hora. La prioritat, en tot cas, era el rescat dels cossos per iniciar-ne al més aviat possible la identificació i poder informar de manera definitiva els seus familiars. Per a això, es va activar el protocol de grans catàstrofes creat a partir de la tragèdia del metro, que el 3 de juliol del 2006 va provocar 43 morts a l’estació de Jesús, a València.

Les identificacions

Es van crear tres equips amb personal de l’Institut de Medicina Legal (IML) de València, formats per un forense i un tècnic, i de la Comissaria General de Policia Científica, que va enviar 15 agents a primera hora de la seva seu a Madrid a la zona zero de la tragèdia, sis d’ells de la Unitat Central d’Identificació. Van ser aquests sis els responsables de participar amb els forenses i els tècnics en les primeres preses de dades per agilitzar les identificacions. En aplicació d’aquest protocol, es va establir una carpa a la sortida de la rampa del pàrquing de l’immoble on van ser conduïts els cossos de les víctimes a mesura que els bombers i els policies científics acabaven la seva tasca a l’interior de l’edifici.

Per evitar imatges macabres, la Policia Nacional va muntar un túnel de rescat amb els elements de niló que utilitzen habitualment per preservar les escenes del crim de les mirades morboses. A través d’aquest passadís, van anar portant els primers cadàvers, protegits dins de sudaris, fins a la carpa. Una vegada a l’interior del recinte, el forense, el tècnic i els especialistes en identificació de cadàvers de la Policia Nacional anaven prenent les primeres dades que poguessin servir per saber el nom i els cognoms de cadascuna de les víctimes mortals. Els primers cossos a arribar van ser, precisament, els del matrimoni format per el Ramón i el Marta i els seus dos fills, sens dubte, el moment més dur per als que van intervenir en el seu rescat i posterior examen.

Notícies relacionades

A mesura que aquest primer equip anava completant la seva tasca, els cossos anaven sent traslladats al furgó fúnebre estacionat al costat de la carpa, per al seu trasllat a l’Institut de Medicina Legal, a la Ciutat de la Justícia, on ahir a la tarda van començar a practicar-se les primeres autòpsies. En total, els nou cossos van ser evacuats en tres furgons diferents. La família al complet, en el primer, i la resta, en els dos següents vehicles. Una vegada a la sala d’autòpsies, els forenses van iniciar l’estudi dels cossos per determinar la causa de la mort i els agents de la Policia Científica van prendre empremtes en els que va ser possible, així com l’ADN i estudis radiològics i odontològics.

Tot i que amb prou feines ha transcendit informació d’aquest procés, algunes fonts han apuntat a aquest diari que en la majoria dels cossos examinats divendres a la tarda s’aprecien símptomes de mort per inhalació de monòxid de carboni.

Temes:

Medicina Focus