Arriba el primer medicament per prevenir i tractar la migranya

Arriba el primer medicament per prevenir i tractar la migranya

Shutterstock

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Més de quatre milions de persones –sobretot dones– tenen migranya, és a dir, el 12% de la població espanyola. Però gairebé el 54% no troba solució mèdica a la seva malaltia, per la qual cosa urgeix trobar opcions terapèutiques, ja que es tracta d’una malaltia que, quan ataca, és completament incapacitant i aparta el pacient de la seva vida diària. En aquest context, arriba a les farmàcies el primer i únic medicament indicat per prevenir i tractar, alhora, les crisis de migranya. Es tracta de Vydura, de Pzifer, que elimina el dolor a les dues hores d’haver rebut el tractament –i de vegades fins i tot s’aconsegueix una hora després– i l’alleujament dels símptomes dura fins a 48 hores. A més, en els assajos clínics s’ha demostrat que en el 49% dels casos es redueixen a la meitat els dies en què es té migranya al mes i té una eficàcia a llarg termini.

El problema és que, de moment, només estarà finançat per al tractament preventiu de pacients que tenen entre vuit i 14 dies de migranya moderada o greu al mes, però que hagin provat abans tres o més tractaments previs, durant almenys tres mesos, i aquests fàrmacs hagin fracassat. L’ha de prescriure un especialista i s’administra a la farmàcia hospitalària.

Notícies relacionades

Per al tractament agut, és a dir, quan apareix la crisi, també està indicat però no està finançat pel sistema nacional de salut. No obstant, es pot comprar a les farmàcies, amb recepta del metge d’atenció primària o de l’especialista, per un cost que Pzifer no ha volgut revelar en la presentació del fàrmac, tot i que el seu director mèdic a Espanya, el doctor José Chaves, assegura que és un "preu raonable".

Vydura ja està disponible en 40 països i, segons el doctor Chaves, està demostrant que té "eficàcia significativa i contrastada" i que pot "canviar la vida de molts pacients" . Per la seva banda, el president de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), el doctor Jesús Porta-Etessan, ha indicat que espera que el medicament sigui especialment útil en pacients que no responen a altres tractaments, ja que "s’acosta a la medicina de precisió" i té menys efectes secundaris que els fàrmacs convencionals.

Temes:

Medicina Crisi