El Manifest OFF exigeix una bona utilització de la tecnologia

El Manifest OFF exigeix una bona utilització de  la tecnologia
1
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

"La tecnologia pot ser una eina meravellosa. Però regular la innovació digital constitueix un repte fonamental de la humanitat per mantenir-se com a espècie lliure. Tan fonamental com abordar la crisi climàtica. Urgeix un debat fugint de posicions sectàries. És imprescindible una mobilització ciutadana que exerceixi la pressió necessària per situar la qüestió a dalt de tot de l’agenda política".

Un centenar de personalitats del món de l’empresa, el periodisme, la universitat, la psicologia, l’educació i la cultura firmen el Manifest OFF, presentat oficialment ahir a Madrid. Es tracta de tota una declaració d’intencions que insta les autoritats polítiques a aprovar una bateria de mesures "perquè siguin les persones les que tinguin el control de la tecnologia i no al revés".

L’objectiu dels signants no és prohibir ni frenar la tecnologia, sinó fomentar-ne un bon ús i fer un control democràtic de l’actual desplegament tecnològic. El contrari, afirmen, "pot conduir a l’extinció de la nostra espècie".

Notícies relacionades

La desinformació (com les notícies falses que han castigat eleccions als EUA) i l’explotació indiscriminada de dades personals són només alguns dels riscos que esmenta el text, que posa l’accent en la salut mental, especialment la dels joves. La declaració recorda que, a Espanya, el 88% dels nens de 13 anys disposen d’un mòbil propi. L’epidèmia de trastorns psicològics i emocionals és, segons el manifest, "un dels símptomes més patents d’una digitalització indiscriminada i mal delimitada".

Així, segons una enquesta d’hàbits de salut –elaborada entre alumnes de 4t de l’ESO de Barcelona–, un de cada tres nanos utilitza el mòbil més de tres hores al dia; el 41,3% admet que en algun moment desatén les seves obligacions per connectar-se i el 45,4% reconeix que de vegades passa més temps navegant que amb les seves amistats.

Temes:

Barcelona Madrid