El 29% de catalanes creuen que el feminisme ha anat massa lluny

El 42% de la població opina que algunes dones posen denúncies falses per obtenir rèdits econòmics o fer mal a la parella.

FOTO: FERRAN NADEU | VÍDEO: EP

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un de cada tres catalans (32%) creuen que el moviment feminista ha anat massa lluny, segons una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat sobre els valors socials a Catalunya. La xifra entre els homes (36%) està per sobre de la mitjana, però fins i tot tres de cada 10 dones (29%) opinen el mateix. També s’observen diferències per edats: els més joves, d’entre 16 i 24 anys, són els que hi estan més d’acord (39%), impulsat sobretot per l’opinió dels nois (54%), la més alta de qualsevol segment d’edat o sexe que recull la mostra. Per contra, la de les noies de la mateixa edat és la més baixa (23%).

A més, l’estudi revela que un 42% de la població considera que algunes dones posen denúncies falses per obtenir beneficis econòmics i perjudicar la seva parella. Aquestes sospites són especialment altes entre els homes de 16 a 24 anys (59%), mentre que les noies de la mateixa franja són les que menys ho pensen (28%). El mateix patró es repeteix en altres premisses que el CEO relaciona amb el sexisme modern, en el qual els homes joves sempre mostren més grau d’acord que la resta de grups.

Per exemple, un 34% de la població creu que la crítica als acudits masclistes és exagerada, per un 35% que no ho creu, però entre els nois, el percentatge dels que hi estan d’acord és gairebé la meitat (47%). Així mateix, un 31% dels enquestats afirma que parlar tant d’assetjament sexual pot empitjorar les relacions personals entre homes i dones, però entre els nois joves els percentatge puja (45%). En la resta de franges d’edat, els homes tendeixen a ser lleugerament més favorables a les premisses vistes com a sexisme modern, però en general no disten de la mitjana de la seva franja. Destaquen que gairebé la meitat d’homes (47%) creuen que en ocasions les dones s’inventen denúncies per benefici econòmic o ànim de perjudicar la parella, mentre que entre les dones la proporció baixa (37%).

Nivell d’estudis

L’estudi també revela que, en general, les dones i homes de més edat tenen diferents graus d’acceptació de les premisses que les següents generacions. Entre el grup de més de 64 anys, al voltant del 40% de la població dels dos sexes creu que la crítica als acudits masclistes és exagerada o que parlar tant d’assetjament sexual pot ser contraproduent. Dividint la població per nivell d’estudis, els que només tenen els obligatoris o inferior són els més favorables a les frases vistes com a sexistes pel CEO. Just la meitat creuen en les denúncies falses i quatre de cada deu veuen malament les crítiques als acudits masclistes, no veuen bé parlar d’assetjament o veuen amb recel el moviment feminista.

Notícies relacionades

D’altra banda, els enquestats perceben certa desigualtat en detriment de les dones. En una escala del 0 al 10, sent el més baix una desigualtat patida pels homes i 10 per les dones, la gent se situa de mitjana en un 6,4, que puja al 6,8 entre les dones, i es queda en el 5,9 en els homes. Per edats, el perfil singular dels nois joves torna a notar-se, ja que són els únics que veuen total igualtat i fins i tot una lleugera desigualtat patida pels homes (4,8).

Per simpatia de partit, els votants de Vox són els únics que també veuen un greuge cap al sexe masculí (4,2). Pràcticament tots els que recolzen la ultradreta creuen en les denúncies falses i diuen que el feminisme ha anat massa lluny.

Temes:

Vox