El judici de l’any

Sol en una cel·la i netejador

A l’espera que la jutge dicti sentència per suposada agressió sexual, el futbolista Dani Alves continua amb la seva rutina a la presó de Brians 2 i, malgrat l’impacte emocional d’haver vist en el judici la seva mare i els seus germans, no s’ha activat el protocol antisuïcidis

3
Es llegeix en minuts
Germán González

Des de fa 12 dies, el jugador brasiler de futbol Dani Alves espera la sentència a la presó de Brians 2. Ho fa integrat a la vida carcerària després de més d’un any entre reixes. Alves es troba en un mòdul junt amb altres presos que han comès delictes contra la llibertat sexual i compta amb una cel·la per a ell sol, segons fonts penitenciàries: no per privilegi, afegeixen, sinó per les tasques que fa en la unitat.

Tot just ingressar a la presó, Alves es va mantenir els primers dies a la cel·la juntament amb un altre intern a fi d’acostumar-se a l’ambient carcerari. Es tracta d’una pràctica habitual encaminada al fet que els presos nous s’habituïn a la realitat carcerària, per la qual cosa se’ls assigna companys que porten més temps a la presó. Alves va passar molt poc temps amb aquest intern i poc després va començar a treballar en el mòdul en tasques de neteja i manteniment.

Aquestes tasques les fan diversos interns. Com que s’han de despertar abans per portar a terme els treballs, els responsables penitenciaris permeten que es trobin en cel·les individuals, a fi de no molestar els companys. Així, Alves es desperta abans per fer les tasques encomanades i, més tard, passa la major part del dia practicant exercici al pati del mòdul, tot i que s’atura per menjar i descansar a la seva cel·la.

Durant les sessions del judici se’l va poder veure més prim, amb més cabell i amb aspecte una mica desmillorat després del temps que porta a la presó. Després de sortir tres dies per assistir a les sessions a l’Audiència de Barcelona, Alves va tornar a presó a l’espera de conèixer la sentència, tot i que abans el tribunal ha de decidir sobre si el deixa en llibertat provisional.

El brasiler ha continuat amb la seva rutina de treball i esport i, malgrat l’impacte emocional que li ha suposat el contacte amb la seva família durant el judici, no s’ha activat cap protocol d’emergència o antisuïcidis, com han desmentit a aquest diari fonts penitenciàries, en al·lusió a les declaracions que va fer aquest cap de setmana en un programa de televisió el company que va compartir cel·la amb Alves al principi del seu internament. Tampoc s’han activat aquest tipus de protocols durant el temps que el jugador porta a la presó.

El centre compta amb un equip d’educadors i professionals sociosanitaris, a més del personal penitenciari, que vetlla per la salut dels interns i està pendent de qualsevol conducta problemàtica. Fonts penitenciàries expliquen que és habitual que els interns en presó preventiva es trobin desanimats els dies posteriors a un judici, pel desgast emocional que comporta. Ara bé, els protocols d’aquest tipus, afegeixen, només solen activar-se davant casos extrems, amb presos amb patologies diverses.

Notícies relacionades

Rutines carceràries

No és el cas d’Alves, que, de moment, espera la sentència a la presó. Segons fonts penitenciàries, el futbolista s’ha integrat amb les rutines carceràries, com treballar en el mòdul, i fins i tot juga a futbol amb altres interns i ajuda amb les compres a l’economat. La fiscalia demana nou anys de presó, mentre que l’acusació particular en reclama 12, per la suposada agressió sexual que va cometre a una dona als lavabos de la discoteca Sutton de Barcelona a finals del 2022. En el judici, el jugador va reiterar la seva innocència i va assegurar que havien sigut relacions consentides. D’aquí poques setmanes es coneixerà la decisió judicial.