FORMACIÓ

Cursos de català gratuïts i ‘online’ per a sanitaris

Les classes, organitzades pel Govern i que es faran entre el març i el novembre, pretenen acabar amb el descens de l’ús de la llengua als centres sanitaris

Cursos de català gratuïts i ‘online’ per a sanitaris

EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat oferirà formacions gratuïtes i online perquè professionals del sistema públic de salut de Catalunya aprenguin català i, d’aquesta manera, acabar amb el descens de l’ús de la llengua als centres sanitaris. De fet, segons una enquesta acabada de publicar del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, gairebé el 70% dels metges joves (d’entre 30 i 44 anys) parlen castellà quan visiten els pacients. De mitjana entre totes les franges d’edat, tot just passen consulta en català la meitat dels facultatius.

Per revertir aquest escenari, els consellers d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i de Salut, Manel Balcells, van presentar ahir aquest programa formatiu de tres nivells (B1, B2 i B3) que s’impartirà entre març i novembre i tindrà 100 hores de durada.

Les classes de català, dirigides a 2.700 sanitaris, també es faran en horari laboral. "Per millorar l’atenció sanitària és necessari fer-ho amb la llengua pròpia de les persones", va defensar Balcells. El Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (Conforcat), ens que depèn d’Empresa i Treball, serà l’encarregat de vehicular aquestes formacions per a metges, infermeres, llevadores, administratius o tècnics sanitaris.

L’anunci del Govern coincideix amb la publicació de l’Estudi sobre les necessitats i coneixements lingüístics dels metges a l’assistència sanitària, que relaciona els usos lingüístics amb la revolució demogràfica –i les seves rèpliques al mercat laboral– que està vivint Catalunya. En aquest sentit, el 40% dels metges col·legiats a Catalunya d’entre 30 i 44 anys han nascut a l’estranger i el 20%, en altres comunitats autònomes de l’Estat.

"La composició de la piràmide d’edat dels col·legis de metges ha canviat molt en els últims anys, amb l’entrada de molts metges d’origen estranger que contribueixen a garantir el relleu generacional dels que es jubilen –afirma l’informe–. Una tendència que planteja també un repte en l’àmbit lingüístic".

Notícies relacionades

Interès d’extracomunitaris

La radiografia que presenta l’estudi, en el qual han participat 1.300 professionals, apunta que el 87% dels doctors afirmen ser competents a l’hora d’entendre i llegir el català, tot i que el nivell baixa quan es tracta de parlar-lo (69,1%) i, sobretot, d’escriure’l (61,4%). No obstant, hi ha un fort interès a revertir aquestes dades. Segons la mateixa enquesta, el 80% dels facultatius extracomunitaris estan disposats a aprendre o millorar el coneixement de la llengua.