ESTUDI CIENTÍFIC

Fumar influeix de forma permanent en el sistema immunitari

Una investigació assenyala el tabac com un dels factors que més influeix en les respostes immunitàries humanes, fins i tot després d’abandonar l’hàbit

L’estudi ajuda a saber per què el tabac és clau en el desenvolupament de tumors

Fumar influeix de forma permanent en el sistema immunitari

valentina raffio

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Les persones que fumen tenen una armadura més feble a l’hora de fer front a malalties i patògens. Un estudi liderat per l’Institut Pasteur i la Universitat d’Oxford i publicat ahir a la revista Nature apunta al tabaquisme com un dels factors que més influeix en les respostes immunitàries humanes. Segons revela aquesta anàlisi, fumar provoca algunes alteracions transitòries del sistema immune i d’altres que, per contra, es poden mantenir fins i tot anys després d’abandonar l’hàbit. "El tabac pot tenir tanta influència o més en el sistema immune que factors com la genètica o l’edat", apunta el treball liderat per Darragh Duffy i Violaine Saint-André.

La investigació s’ha basat en l’anàlisi de 1.000 individus. Segons expliquen els seus autors, d’una banda, es van recollir mostres de sang dels voluntaris i, d’altra banda, es va recopilar informació sobre variables sociodemogràfiques i ambientals, com l’edat, el gènere, el pes o hàbits com el tabaquisme. A partir d’allà van analitzar les mostres de sang van simular als laboratoris l’exposició a diferents virus i bacteris i van analitzar la secreció de citocines (unes proteïnes alliberades quan el cos troba un patogen i que juguen un paper clau en la lluita contra infeccions o malalties). Amb tota aquesta informació, els científics van unir les peces del puzle i van determinar quins factors influeixen més en el funcionament del sistema immunitari.

Disruptors

Les anàlisis apunten al tabaquisme com un dels grans disruptors del sistema immune. Aquest fenomen s’experimenta a diferents nivells. D’una banda, es detecten alteracions en el funcionament de la immunitat innata, la primera barrera que forja el nostre organisme per fer front a amenaces externes. D’altra banda, també es registren fallades en el funcionament de la immunitat adaptativa, que té a veure amb la memòria del nostre sistema immune per recordar infeccions passades i crear barreres per esquivar futurs contagis. "En les persones que fumen, els nivells de citocines alliberades estan alterats", comenten els científics.

Notícies relacionades

Segons expliquen els científics que han liderat aquesta anàlisi, algunes alteracions tornen a la normalitat després d’abandonar l’hàbit de fumar. Sobretot, les relacionades amb la immunitat innata. Les que modulen la resposta específica davant determinats virus i bacteris segueixen actuant de forma alterada fins i tot "anys després de deixar de fumar". En aquest cas, els experts afirmen que faran falta més estudis per entendre si aquests danys en el sistema immune són permanents o si s’acaben normalitzant amb el temps. Per ara, aquestes troballes permeten entendre fins a quin punt aquest hàbit pot debilitar l’armadura per fer front a malalties i infeccions.

Els resultats d’aquest estudi ajudarien a entendre, per exemple, "per què el tabac és un factor de risc tan important en el desenvolupament de tumors en òrgans diferents del pulmó", tal com comenta Ignacio J. Molina, catedràtic d’Immunologia a la Universitat de Granada, en declaracions al portal Science Media Centre Espanya.

Temes:

Granada