Sense dutxes ni compreses

El Defensor del Poble assenyala possible «tracte degradant» als sol·licitants d’asil a l’aeroport de Madrid. Interior obre una quarta sala i la Policia n’assumeix la neteja.

Sense dutxes ni compreses

PABLO ALLENDESALAZAR

1
Es llegeix en minuts
María G. San Narciso

Passa el temps i la situació de Barajas continua sent igual de problemàtica. Per això, el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, ha tornat a donar la veu d’alarma. Ho fa després de la seva visita a les sales el passat 19 de gener que, d’acord amb la seva resolució, sembla haver-lo impactat. Allà va comprovar, per exemple, que les condicions d’habitabilitat de les sales havien empitjorat, amb "una aglomeració sense precedents i un deteriorament dels estàndards d’higiene i salubritat mínims". "L’única dutxa es troba fora de servei des de fa dues setmanes, no tenen equips d’higiene bàsics i de material d’higiene femení", descriu.

Tal és la situació, que considera que "es podria estar sotmetent presumptament aquestes persones a un tracte degradant, menyscabant la seva integritat moral". També incideix en el fet que "les condicions en les quals els funcionaris policials i la resta d’empleats públics, o entitats que treballen en aquestes sales, poden suposar un perill per a la seva salut i seguretat".

Notícies relacionades

Només quatre dies després de la seva visita, Creu Roja abandonava el lloc. La seva "intenció és tornar tan aviat com sigui possible". És a dir, quan millorin les condicions. A més, Ángel Gabilondo constata en la seva resolució que les dones i alguns dels menors havien sigut traslladats a una sala de la terminal 2, de nova creació, "que no té les condicions necessàries per complir la seva funció". "No existeixen prou llits, així que algunes persones es veuen obligades a pernoctar en matalassos. Tampoc existeix mobiliari bàsic com cadires i taules, i les persones es veuen obligades a menjar sobre els matalassos o a terra", apunta.

Per tot això, prega que es coordinin actuacions conjuntes amb la Direcció General de la Policia, la Direcció General de Protecció Internacional i la Secretaria d’Estat de Migracions per garantir als sol·licitants "el dret a la integritat física i moral i el dret a la protecció de la salut" durant el temps que trigui a tramitar-se la seva sol·licitud a l’aeroport. També demana la possibilitat que puguin comunicar-se de forma efectiva amb familiars, advocats i el Defensor del Poble per via telefònica.