Problemes per a la missió japonesa que va trepitjar la Lluna

Problemes per a la missió japonesa que va trepitjar la Lluna

JAXA

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

El Japó va afirmar ahir que havia aconseguit aterrar amb èxit la seva primera missió lunar. Però l’èxit va arribar envoltat de moltes incògnites. Segons l’agència espacial japonesa (JAXA), la missió SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) va aconseguir aterrar sense problemes sobre la superfície lunar, però poc després una anomalia encara no identificada va posar en perill els panells solars de la nau i va entorpir les comunicacions. Els responsables de la missió afirmen que continuen "recopilant dades" per entendre l’esdevingut. El mòdul espacial estava previst que funcionés durant unes hores amb les bateries de reserva. Després, era possible que s’apagués. Queda el dubte de si, després de patir aquest aparatós contratemps, es pot considerar que el Japó ha entrat en l’elit dels països que han aterrat amb èxit a la Lluna.

Notícies relacionades

La missió es va envolar el setembre de l’any passat des del centre espacial japonès de Tanegashima. Durant mesos, va vagar per l’espai. El dia de Nadal va aconseguir, per fi, inserir-se correctament en l’òrbita lunar. Després de diverses setmanes sobrevolant-ne la superfície, a mitjans de gener els responsables de la missió van afirmar que, per fi, estaven en condicions òptimes per intentar un aterratge de precisió en un cràter situat al sud-est de la cara visible de la Lluna. Tot apunta que el recorregut de la missió va transcórrer amb èxit fins que, al final, alguna cosa va fallar.

Encara no està clar si l’avaria als panells és un problema estructural que venia des de la Terra. Tampoc se sap si la maquinària es va poder haver espatllat en l’allunatge. Els responsables de la missió creuen que podria tractar-se d’un problema en l’orientació dels panells. En aquest cas, caldria esperar que el sol canviés el seu angle per veure si així s’aconsegueix generar energia. Aquest procés es podria demorar més de 30 dies.

Temes:

Lluna Japó