El decret de sequera farà inviable mantenir plenes les piscines

Una piscina necessita que hi entri aigua nova regularment, al voltant d’un 10% de la seva capacitat cada setmana; «sense aquest ompliment mínim, la piscina és inviable», diu la patronal del sector.

El decret de sequera farà inviable mantenir plenes les piscines

Guillem Costa

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’emergència per sequera es declararà d’aquí dues setmanes si no hi ha pluges abundants i inesperades. Una de les mesures que comportarà la fase d’emergència és la prohibició d’omplir (també parcialment) qualsevol piscina. El Govern ha anunciat una excepció que afectarà les piscines que serveixin per practicar esport. És a dir, podran continuar funcionant les piscines de gimnasos registrats en el cens de la Generalitat i on es practiqui esport federat. També se n’exclouen les piscines per a usos terapèutiques, d’hospitals o residències. La resta no es podran omplir, tot i que l’Executiu català deixa la supervisió en mans d’ajuntaments.

¿I què significa que no es podran omplir parcialment? Segons la patronal del sector, això equival a la mort d’aquests equipaments. "Una piscina necessita que hi vagi entrant aigua nova de manera regular. Sense aquest ompliment, la piscina és inviable", adverteix Pedro Arrebola, president d’ASOFAP (Associació Espanyola de Professionals del Sector de la Piscina), en declaracions a aquest diari. La mesura, per tant, condemnarà les piscines d’hotels, càmpings, apartaments, ajuntaments, comunitats de veïns o particulars. Només quedaran exemptes de la restricció les piscines centrades en la pràctica de l’esport o l’ús terapèutic. La resta, una vegada decretada l’emergència, hauran de deixar d’omplir-se.

Pèrdues d’aigua

"Una piscina sempre pateix certes pèrdues", explica Arrebola. I posa diversos exemples d’això: "Quan un surt de l’aigua humit, es perd aigua. Amb la filtració, també. Quan algú salta i esquitxa, també. I l’evaporació també es nota". Però, a més de l’aigua que es perdi, la piscina s’ha d’anar omplint per qüestions sanitàries. "Si una piscina va perdent i al final el nivell de l’aigua cau per sota de la boca del filtre, la piscina es converteix en una massa d’aigua estancada".

I algú es preguntarà: ¿a una piscina que ja estigui plena no se li poden aplicar productes químics que permetin continuar utilitzant-la? Arrebola respon que no és possible: "El clor només mata els gèrmens, no elimina els sòlids. A més, una piscina amb excés de químics i amb l’aigua sense recircular acaba tenint més químics que aigua. I ningú voldrà que els seus fills nedin en una barreja de químics".

El president de la patronal entén que no hi ha cap altra opció que tancar. Ara, la recirculació és aproximadament d’un 3% diari, tot i que pot ser més o menys. O sigui, cada dia s’injecta de nou al voltant d’un 3% del volum total de la piscina. En els últims anys, el sector s’ha esforçat perquè les piscines fossin eficients. En alguns casos, s’ha aconseguit haver d’omplir un 10% de la capacitat a la setmana.

Notícies relacionades

Arrebola adverteix que les piscines, segons el seu punt de vista, tenen una funció social i no només recreativa: "Avui dia, no són un luxe només per a gent rica. Les piscines actuen com a refugis climàtics a les ciutats durant l’estiu". Per aquesta raó, exigeixen al Govern que revisi el seu decret i, de cara a l’arribada de la calor, flexibilitzi la norma per permetre que s’omplin les piscines que tinguin aquest ús. De moment, la conselleria no ho descarta. Però ara com ara la restricció és clara i contundent per a totes les piscines que no estiguin incloses en l’excepció. El que passarà a l’estiu encara no sé sap. A més, també hi influiran les possibles i esperades pluges.

Les piscines que facin servir aigua del mar no pateixen cap restricció. De fet, l’interès per aquestes piscines a localitats costaneres és creixent, segons les dades que maneja la patronal. El problema és que es requereix un sistema complex de desguàs que eviti enviar l’aigua salada al clavegueram. I això no és una cosa que es pugui muntar en dos dies. "Estem treballant per fer més piscines d’aquest tipus, però el sector, per la sequera, ja va perdre diners l’estiu passat i aquest any es produirà una altra vegada", assenyala Arrebola.