El Govern equipara el tabac escalfat amb els cigarrets

a normativa prohibeix el tabac escalfat amb aromes, així com altres productes del tabac, com ara filtres, papers i càpsules, amb aromatitzants.

El Govern equipara el tabac escalfat amb els cigarrets

P. M.

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

En transposició d’una directiva europea, el Consell de Ministres va aprovar ahir un reial decret que equipara el tabac escalfat amb els cigarrets convencionals, de manera que aquests dispositius hauran de portar advertències que són perjudicials per a la salut. Aquesta normativa prohibeix, a més, el tabac escalfat amb aromes i altres productes del tabac, com ara filtres, papers i càpsules, amb aromatitzants.

El reial decret, que entrarà en vigor tres mesos després de la seva publicació al BOE, afecta els cigarrets electrònics que escalfen el tabac i no els vaporejadors, molt populars, malgrat que els metges adverteixen que també són nocius per a la salut. A Espanya, el tabac escalfat més venut és de la marca IQOS, de Phillip Morris.

La directiva europea –que Espanya traslladarà amb retard– va estar motivada perquè en un inici amb prou feines es venia tabac escalfat, tot i que en els últims anys s’ha observat un increment de més del 10% en la seva comercialització en cinc estats membres i un volum de vendes que supera un 2,5% les vendes totals de productes relacionats amb el tabac a la UE. Davant d’això, la Comissió Europea ha decidit eliminar les excepcions que afavorien aquest producte i l’ha equiparat amb els cigarrets convencionals.

Els envasos de tabac escalfat hauran de portar el següent missatge: "El fum del tabac conté més de 70 substàncies cancerígenes", i una sèrie de fotografies que mostrin les conseqüències nocives que comporta fumar, com les que apareixen als paquets de cigarrets.

A més, no es podran vendre productes de tabac que continguin aromatitzants als components, com filtres, papers de fumar, envasos o càpsules, o qualsevol altra tècnica que permeti modificar l’olor o gust dels productes del tabac o intensificar-ne el fum. Així mateix, els filtres, papers i càpsules no podran contenir tabac ni nicotina.

Notícies relacionades

No obstant, Philip Morris ha aclarit que la nova normativa sobre advertències sanitàries, en línia amb la directiva europea, afecta exclusivament el tabac escalfat per fumar (amb combustió), mentre que IQOS no té combustió, per la qual cosa sí que se’ls aplicarà la prohibició respecte a les aromes però no les noves normes d’etiquetatge. La llei ja obligava els consumibles d’IQOS a informar que és un producte "nociu per a la salut i que crea addicció".

Els metges espanyols recolzen la iniciativa governamental però avisen que és insuficient, perquè no afecta la major part dels vaporejadors "que contenen productes amb toxicitat que afavoreixen el pas al tabac tradicional", segons adverteix el metge Francisco Pascual, president del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT). De fet, la nova ministra de Sanitat, Mónica García, ha anunciat que pretén recuperar el pla destinat a endurir la llei del tabac, que els especialistes consideren obsoleta, entre altres raons per incloure "els alliberadors de nicotina a la llei" i així "protegir la salut i els menors".

Temes:

Govern Tabac