Abusos a l’Església

Exalumnes de Casp, a la recerca de víctimes d’abusos

A través de les xarxes socials, els exestudiants del centre dels jesuïtes fan una «crida col·lectiva» per recollir més casos esdevinguts entre el 1982 i el 2010

Exalumnes de Casp, a la recerca de víctimes d’abusos

GERMÁn GONZÁLEZ J. G. ALBALAT

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A partir de les xarxes socials, exalumnes dels Jesuïtes de Casp de Barcelona s’han organitzat per buscar víctimes de presumptes abusos comesos per part dels religiosos del centre. "¿Vas estudiar als Jesuïtes de Casp entre els anys 1982 i 2010? Si durant les revisions mèdiques a infermeria et van fer tocaments íntims o et vas sentir incòmode a la consulta, no estàs sol", assenyala el missatge penjat a les xarxes, i detallen que fan una "crida col·lectiva per recollir més casos d’abusos als Jesuïtes de Casp comesos entre els anys 1982 i 2010".

"Si et va passar i vols denunciar-los, pots contactar amb nosaltres. T’escoltarem amb empatia i confidencialitat", remarquen els organitzadors d’aquest grup, que recorden: "Hem iniciat una denúncia col·lectiva i estem recollint més testimonis". Per això han creat un correu electrònic (afectadxsjesuitescasp @gmail.com) en cas de voler denunciar o per aclarir dubtes.

Els exalumnes afegeixen en el missatge que "els tocaments íntims poden considerar-se abús. Malgrat el pas del temps, la teva veu pot servir per provar els presumptes abusos comesos".

Des de fa tres mesos, el Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona investiga un religiós infermer del centre educatiu Jesuïtes de Casp que va ser denunciat per sis exalumnes per abusos sexuals entre els anys 2000 i 2001, quan tenien entre 6 i 9 anys. La Fiscalia va presentar denúncia contra l’investigat per presumptes tocaments quan els feien una revisió. En la seva declaració, l’acusat va negar aquests abusos, segons fonts judicials.

El juny passat, la Companyia de Jesús va obrir una investigació sobre un religiós, que ja va apartar el 2005 davant les sospites que va abusar de menors a l’escola del carrer de Casp de Barcelona. També es van posar a disposició de la justícia.

Notícies relacionades

L’organització religiosa va reiterar la seva condemna a qualsevol abús comès en els seus centres i el perdó a les persones que hagin sigut víctimes. També la Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas, va obrir a l’estiu una investigació d’ofici sobre els abusos denunciats per exalumnes del centre, a l’entendre que "les institucions no han abordat adequadament els abusos sexuals".

La resta de denúncies contra docents d’aquest centre que van arribar fa gairebé un any, contra sacerdots com Francesc Peris i Francesc Roma, es van trobar que estaven prescrites, per la qual cosa no es va poder seguir amb la via judicial en aquest àmbit.

Temes:

Barcelona Roma