LA GESTIÓ DE L’AIGUA

Catalunya preveu declarar en dues setmanes l’emergència per sequera

Els gimnasos hauran de tancar les dutxes en el moment més estricte de l’operació, l’anomenada fase 3, que podria activar-se a l’estiu si no plou prou, segons va concretar ahir l’ACA al sector.

Catalunya preveu declarar en dues setmanes l’emergència per sequera

patricia castán

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El Govern va explicar ahir als gimnasos i clubs esportius els detalls de la restricció que afectarà les dutxes i els va assegurar que treballa per declarar l’emergència en els pròxims dies. En concret, en aquesta trobada, el Govern va parlar de la data de l’1 de febrer, quan es preveu que els pantans del sistema Ter-Llobregat es trobin al 16% de la seva capacitat (ara estan al 16,8%). Així ho van comunicar a aquest diari fonts presents en una reunió que va servir per traslladar-los com serà la restricció sobre les piscines i el reg de gespa, una mesura a la qual s’incorporaran noves modificacions que avui ha d’aprovar el Consell Executiu, si no hi ha canvis d’última hora.

L’emergència per sequera, el semàfor vermell, tindrà tres fases (emergència 1, emergència 2 i emergència 3). En l’emergència 1, segons operadors als quals ja s’ha notificat el pla d’actuació, els centres esportius que disposin de piscina i pretenguin omplir-la (tot i que sigui de manera parcial) hauran de compensar l’aigua gastada per a això. ¿Com? Podran fer-ho tancant algunes dutxes o reduint l’ús d’aigua a les instal·lacions d’una altra manera. Però tancar les dutxes, en aquesta primera etapa, no serà forçós. En canvi, en el cas d’arribar a la fase 2 (a l’abril, si abans no plou el necessari) serà obligatori que els centres esportius que necessitin omplir piscines tanquin les dutxes. Els gimnasos sense piscines (o amb piscines d’aigua salada) podran mantenir les dutxes en funcionament durant aquestes dues primeres subfases de l’emergència (l’1 i la 2). En canvi, en la fase 3 de l’emergència (si no plou, es podria declarar a l’estiu), les dutxes les hauran de tancar tots els gimnasos, segons va concretar ahir l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en la trobada amb el sector.

En el cas de les piscines descobertes on es practiquin esports federats, hauran de tancar forçosament les dutxes en la fase 1, ja que aquests espais pateixen més l’evaporació. La idea inicial era prohibir l’ompliment parcial de les piscines sense aquestes excepcions. Però finalment, expliquen els presents en la trobada, el Govern ha optat per aquesta solució més flexible.

Els clubs que necessiten regar la gespa o la terra batuda hauran d’actuar de manera similar. En emergència 1, si continuen regant (només amb aigua regenerada o aigua freàtica, en cap cas amb aigua potable), hauran de compensar la despesa d’aigua de reg com considerin, sense l’obligació de tancar dutxes. En emergència 2, si continuen regant, ja hauran de tancar les dutxes. I en emergència 3 directament no podran regar.

Empordà i Baix Camp

Aquestes restriccions sobre les dutxes i el reg per als clubs esportius representen tan sols una de les moltes mesures que s’activaran quan entri en vigor l’emergència. Com ja va anunciar el Govern en les últimes setmanes, també es restringirà el reg de zones verdes, es reduiran els cabals ecològics per treure més aigua dels rius i es posarà en marxa una moratòria per impedir que obrin o s’ampliïn activitats econòmiques que consumeixin grans quantitats d’aigua (hotels, granges...).

Notícies relacionades

Aquesta nova flexibilització entrarà en vigor en els pròxims dies en els 37 municipis de l’Empordà i el Baix Camp (a més de Vallirana) que ja es troben en emergència 1. Barcelona i 202 municipis més del sistema Ter-Llobregat (Girona, Maresme, Vallès, Catalunya Central, Garraf o Penedès, entre altres zones) seguiran en l’estat de preemergència fins que el Govern faci el pas de decretar la pitjor fase del Pla Especial de Sequera, previsiblement la setmana en què comença el febrer.

Feia mesos que el sector de l’esport estava preocupat per les possibles restriccions que podien afectar-los en cas d’emergència. Al principi, estava previst prohibir l’ompliment de piscines i fins i tot tancar dutxes, cosa que va provocar alarma quan es va anunciar a meitat de desembre. Finalment, el Govern ha escoltat algunes demandes.

Temes:

Govern eSports