Possible relació entre càncer de còlon, depressió i flora intestinal

Un estudi de l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron ha analitzat les alteracions en els bacteris digestius que acaben desembocant en les dues malalties.

Possible relació entre càncer de còlon, depressió i flora intestinal

CIC

1
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ

El càncer de còlon podria estar associat a la depressió, i no per una qüestió purament psicològica, sinó també per factors relacionats amb la microbiota intestinal. "No totes les depressions són iguals. Però sabem que el cervell, l’intestí i el sistema immunològic estan relacionats", recorda Amanda Rodríguez, psiquiatra del Programa de Depressió Resistent de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. La depressió és el trastorn de salut mental més prevalent. Afecta un 5% dels espanyols i la seva incidència ha augmentat gairebé un 26% des de la pandèmia. Avui és el Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió.

L’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron (VHIO) ha posat en marxa un estudi que vol desentranyar els marcadors d’inflamació per a la depressió resistent. "Volem saber quins factors de la microbiota comparteixen el càncer de còlon i la depressió", explica Rodríguez. Això és: quins factors de la flora intestinal són presents no només en el càncer de còlon, sinó també en la depressió. "Hi ha una associació entre les dues malalties i és una cosa que haurem d’estudiar. La depressió sempre s’ha psicologitzat molt, però no és tan senzilla. Hi ha factors biològics que fan que una persona acabi desenvolupant-la", apunta aquesta psiquiatra.

Notícies relacionades

El diagnòstic de càncer, igual que el d’altres malalties, afecta la salut mental de les persones i pot fer que algunes acabin desenvolupant depressió. No obstant, com recorda Rodríguez, "no tot és psicologia" i hi ha casos de depressió que tenen a veure amb "factors biològics".

Com explica el cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital de Sant Pau, Narcís Cardoner, la depressió és una patologia "molt prevalent". A més, la seva incidència ha anat augmentant en les últimes dècades i no només això: les noves generacions desenvolupen aquesta patologia "abans" que les seves predecessores. "S’avança l’inici del debut de la depressió. I, des de la pandèmia, ha augmentat gairebé un 26% arreu del món", assenyala Cardoner. Si bé aquesta patologia afecta la població general, joves i dones són els més sensibles a desenvolupar-la. "Tot i així, la pandèmia per si sola no explica aquest augment. Sabem que hi ha altres factors, com els socials, que també hi influeixen", diu.