Europa vol aprovar la llei de control de pèl·lets aquest mandat

Eurodiputats reclamen més ambició en la proposta i la inclusió del transport marítim en l’aplicació de la normativa europea.

Europa vol aprovar la llei de control de pèl·lets aquest mandat

Zowy Voeten

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’abocament de pèl·lets davant les costes de Portugal, que per atzars dels corrents ha afectat Galícia i altres zones costaneres del Cantàbric, servirà d’esperó per accelerar l’adopció del reglament amb què Brussel·les aspira a reduir aquest tipus de contaminació. És el que pretén la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu, que adoptarà la seva posició abans que acabi la legislatura –al març (l’abril en ple)– i que vol que els governs també trepitgin l’accelerador per tenir a punt la norma durant aquest mandat.

"És un tema que s’ha de debatre amb urgència. Espero que l’incident tràgic que s’ha produït a Galícia pugui estovar una mica el cor del Partit Popular Europeu. Hem de tenir molt present l’abocament de què parlem. Una quantitat petita d’aquest tipus de pèl·lets poden tenir impacte en el medi ambient, els ecosistemes i la salut humana […] Espero que vegin la urgència que planteja aquest problema i que aquest punt pugi en la llista de prioritats de la presidència belga (del Consell de la UE)", va afirmar aquest dijous el socialista portuguès Joao Alburquerque, ponent de l’Eurocambra, durant el primer debat que celebra la cambra en què no van parlar ni ultraconservadors, grup en què s’asseu Vox, ni extrema dreta ni cap eurodiputat popular espanyol.

Notícies relacionades

Proposta presentada

La Comissió Europea va presentar una proposta, per reforçar el control i limitar els abocaments incontrolats de pèl·lets, la matèria primera utilitzada per produir tots els plàstics, a mitjans d’octubre. Hi proposava mesures de prevenció, de contenció dels grànuls abocats perquè no contaminin el medi ambient i, com a opció final, la neteja després d’un abocament, atesos els efectes adversos sobre el medi ambient, el clima, la salut humana i l’economia. "La fuga de pèl·lets en el medi ambient es deu principalment a la falta de sensibilització i a una mala manipulació i, per tant, avui dia es pot evitar de manera rendible", assegura la Comissió, que entén que amb el seu pla es podran reduir les pèrdues de grànuls entre un 54 i 74%; és a dir, entre 22.628 i 126.559 tones.