La pujada de contagis de grip frena, però els CAP segueixen saturats

La pujada de contagis de grip frena, però els CAP segueixen saturats

BEATRIZ PÉREZ

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya "segurament" ja ha superat el pic de contagis de grip, però tant hospitals com centres d’atenció primària (CAP) segueixen amb molta activitat. Les prediccions d’aquesta setmana del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la UPC coincideixen amb les dades del sistema de vigilància epidemiològica de la Conselleria de Salut, que mostren indicis que la incidència ha començat a decréixer aquesta setmana. Tot i així, aquesta continua sent fins i tot més gran que la que hi va haver durant els pics epidèmics dels anys anteriors i els anys prepandèmics.

"Segurament hem superat el pic de grip, però s’haurà de veure l’efecte de la tornada a l’escola", assenyala Daniel López-Codina, membre del Biocomsc. "No és descartable que tinguem un repunt. Esperem que la baixada sigui lenta però progressiva. Seguirem en valors molt alts els pròxims dies", afegeix.

El balanç setmanal d’ahir de la Conselleria de Salut, que recull dades de l’1 al 7 de gener, demostra que tots els virus respiratoris (i en especial la grip) van anar en augment la setmana passada. No obstant, segons els sanitaris de diferents hospitals i centres d’atenció primària (CAP) catalans, la situació quant als contagis està "una mica millor" aquesta setmana, tot i que reconeixen que continuen estant molt saturats.

A l’atenció primària ha ajudat molt que, després de les vacances de Nadal, ja estiguin incorporades les plantilles de sanitaris al complet. "Nosaltres notem un increment d’activitat respecte a les setmanes anteriors, però la tornada del personal de vacances ajuda. Hi ha més ordres d’activació de la vacunació per part de la infermeria", assenyala Jordi Mestres Lucero, membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) i metge de família del CAP Sanllehy de Barcelona. D’altres CAP, com el Rio de Janeiro de Barcelona, estan "més tranquils" aquesta setmana que l’anterior.

La fallada de la vacunació

Notícies relacionades

La vacunació de la grip és l’aspecte que més ha fallat en la temporada d’aquest any. En aquest sentit, alguns epidemiòlegs han trobat a faltar que la Conselleria de Salut i el Ministeri de Sanitat fessin crides massives a la vacunació. No obstant, altres fonts consultades responsabilitzen del fracàs d’aquest any la desídia de la població. "Sempre ha costat molt que la gent es vacuni per a la grip", assenyalen les infermeres, que tot i així sí que han notat que hi ha un "repunt de peticions" per immunitzar-se aquesta setmana. "La gent vol vacunar-se quan ja té el llop a casa i no abans. A més, la gent va acabar farta de les vacunes amb la covid i ara costa molt", es lamenten.

Segons les xifres de Salut, la cobertura vacunal per a la covid és del 59% per als més grans de 80 anys i del 45% per als que tenen entre 70 i 79 anys. La cobertura de la grip en aquests grups és del 66% i del 53% respectivament. Són xifres insuficients en els dos casos, segons les autoritats sanitàries.