Les infeccions respiratòries es tornen a disparar a Catalunya

La incidència de grip s’ha duplicat, al passar de 153 casos per 100.000 habitants en la setmana prèvia a 344, un pic més alt que el registrat l’any passat però similar al d’abans de la covid.

Les infeccions respiratòries es tornen a disparar a Catalunya

PATRICIA MARTÍN

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN

Les infeccions respiratòries a Catalunya van tornar a disparar-se la setmana passada, després que l’onada epidèmica en la setmana prèvia a Cap d’Any es contingués lleugerament, un descens que la Conselleria de Salut va atribuir a un menor ús dels serveis assistencials durant les festivitats nadalenques. L’informe referent al període de l’1 al 7 de gener posa números al que ja advertien els metges a l’avisar que s’està produint una allau de visites a les urgències, que en alguns centres sanitaris ha arribat a provocar "saturació" i "col·lapse".

La incidència del conjunt d’infeccions respiratòries agudes és de 900 casos per 100.000 habitants, amb 70.961 casos registrats de l’1 al 7 de gener, davant les 65.565 infeccions de la setmana prèvia. La grip continua sent el virus que més circula (present en el 38,2% de les mostres analitzades), seguit del rinovirus (15,5%), de la covid (12,6%) i del VRS ( 7,2%).

De fet, la incidència de grip s’ha duplicat, al passar de 153 casos per 100.000 habitants en la setmana prèvia a 344, un pic més alt que el registrat l’any passat però "similar al d’anys anteriors a la pandèmia, on va arribar a situar-se entorn de 350-400 casos per 100.000 habitants", segons l’informe de Salut, que també aclareix que els períodes de màxima incidència de grip en l’etapa anterior a la covid duraven unes dues o tres setmanes.

Pel que fa a això, el conseller de Salut, Manel Balcells, preveu que el pic de casos arribi a finals d’aquesta setmana o la setmana vinent, amb alguna possible "rèplica" posterior, mentre que la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va assegurar en una entrevista a TVE que Catalunya "està a punt d’arribar el pic". Així mateix, els dos responsables sanitaris afirmen que no hi ha cap centre català "col·lapsat", tot i que el Govern va reconèixer que dos hospitals han hagut de reprogramar operacions per atendre l’alta demanda de malalts amb infeccions respiratòries, una situació que asseguren és "puntual i no generalitzada".

La triple pandèmia

El problema és la triple pandèmia, segons adverteixen els epidemiòlegs. I és que a l’onada de grip habitual en aquestes dates, s’afegeix aquest any –i els tres anteriors– la circulació de covid, que afortunadament va registrar la setmana passada un lleu descens, amb 113 casos per 100.000 habitants. No obstant, els ingressos de pacients amb coronavirus van augmentar (794 ingressats, 67 més que la setmana anterior, i a les ucis n’hi ha 30, 6 més), tot i que en menor proporció que la setmana anterior.

Notícies relacionades

També segueix en descens –però hi continua havent casos– l’onada del virus respiratori sincitial (VRS), degut sobretot a la campanya d’immunització en els nadons. El pic d’incidència, segons destaca Salut, és "clarament inferior al de l’any passat", per la qual cosa continua la tendència de "finalització de l’onada epidèmica". La incidència és de 65 casos per 100.000 habitants.

Així mateix, es manté l’augment "per sobre de l’esperable" de les pneumònies diagnosticades en l’atenció primària.