DRAMA HUMÀ

6.618 migrants van morir a l’intentar arribar a Espanya el 2023

6.618 migrants van morir a l’intentar arribar a Espanya el 2023

MATIAS CHIOFALO

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Des que l’oenagé Caminando Fronteras té el seu observatori de Drets Humans en la immigració irregular, no hi ha precedents d’una xifra tan tràgica. Ahir, al presentar el seu informe Monitoratge dret a la vida de recompte de baixes en les rutes marítimes cap a Espanya, l’entitat va superar les pitjors previsions: 6.618 morts al mar mirant d’arribar a aquest país l’any acabat de concloure. Aquesta xifra implica, com destaca l’informe, una mitjana de 18 morts cada dia del 2023.

En el col·lectiu Caminando Fronteras creuen que el 2023 és l’any "més mortífer" des que compten desapareguts. La xifra supera dues vegades la de 2.390 migrants ofegats el 2022. I la gran aportació a aquesta muntanya de morts la fa la ruta atlàntica africana, la que l’any de la pitjor crisi migratòria va enviar centenars de cayucos des del Senegal, Gàmbia i Mauritània buscant port a les Canàries. Sota el tòpic de "les calmes" a l’oceà jeuen 6.007 migrants morts.

Acusacions polítiques

Notícies relacionades

La resta d’aquesta dramàtica comptabilitat es desglossa en 434 morts en la ruta de pasteres des d’Algèria cap a la Península, 147 en l’encreuament de l’estret de Gibraltar i 30 més en la travessia que per Alborán busca Almeria, Alacant o les illes Balears.

Destaca l’informe també que 384 desapareguts són menors, i 363 són dones. El document no es limita a les xifres, també fa acusacions de pes polític contra la base de la política migratòria europea i la dels països d’origen, en les quals la UE té externalitzades part de les seves mesures de control. A l’hora de definir causes d’aquest creixement de les morts, "trobem entre les més greus la priorització del control de fronteres per sobre del deure de socors".

Temes:

Gibraltar