Les farmàcies afirmen que tenen reserves de test d’antígens

Hi ha suficient estoc de proves de la grip i la covid, però l’any arrenca amb problemes de subministrament de gairebé un miler de medicaments

Les farmàcies afirmen que tenen reserves de test d’antígens

El Periódico

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
Nieves Salinas

A les farmàcies catalanes hi ha estoc de sobres de test d’antígens per a l’autodetecció de grip i covid-19, segons confirmen fonts del Col.legi de Farmacèutics de Barcelona (Cofb). Malgrat que puntualment en algunes farmàcies hi pot haver falta dels mateixos, es poden trobar en el gruix de les apotecaries. Fonts de l’escola asseguren que Fedefarma, la principal distribuïdora de Catalunya, té disponibilitat de test.

Les vendes de test d’antígens a les farmàcies no només de Catalunya, sinó de tot Espanya, s’han disparat en les últimes setmanes. Segons la consultora sanitària Iqvia, entre el 18 i el 25 de desembre es va superar el milió d’unitats venudes en tot l’Estat, xifra que triplica el venut en la primera setmana de desembre. La tendència de vendes és similar en totes les comunitats autònomes.

A més, Catalunya encarar a partir d’avui la seva setmana més complicada per la pressió en els seus serveis d’Urgencias dels virus respiratoris, especialment de la grip. Segons el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc), de la UPC, la situació començarà a "millorar" a mitjans de la setmana que ve, però fins aleshores la pressió assistencial continuarà pujant.

Si bé no hi ha problema en el proveïment de test no es pot dir el mateix de medicaments com l’amoxicil·lina, l’aspirina, el paracetamol, la morfina, l’oxicodona i l’ibuprofèn. A prop un miler de fàrmacs (exactament 879 a 3 de gener de 2024) tenen problemes de subministrament, tant per a venda en farmàcia com els d’ús hospitalari, amb dades de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). Una situació que s’ha enquistat, ve de lluny, és d’ordre mundial i afecta de ple als pacients. Per això, l’organisme dependent del Ministeri de Sanitat intenta reconduir-la amb tots els mitjans al seu abast.

Notícies relacionades

Preocupació global

Un problema de subministrament, descriu l’AEMPS, és una situació en la qual les unitats disponibles d’un medicament al canal farmacèutic són inferiors a les necessitats de consum nacional. En general, solen deure’s a problemes en la fabricació o distribució. Lluny de ser una circumstància a què afecta només el nostre país, és des de fa anys un motiu de preocupació global i els diferents protagonistes del sector apunten a causes multifactorials.

Temes:

Barcelona