Com es pot gestionar el primer videojoc

Com es pot gestionar el primer videojoc

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
olga pereda

Diversos experts s’han reunit a Madrid durant la jornada Primers videojocs a la llar, ¿com es pot gestionar-los?, organitzada per Pantallas Amigas, associació nascuda el 2004 amb l’objectiu de divulgar sobre l’ús segur i saludable de la tecnologia. Aquests són els seus consells perquè pares i mares sàpiguen què tenen els seus fills i filles entre mans.

L’edat i el caràcter del nen o nena.

A l’hora de comprar un videojoc, l’edat del menor importa molt, però també el caràcter. "No és el mateix un nen impulsiu que un de tranquil, un que té moltes aficions que un altre que no s’entreté amb res", afirma la periodista especialitzada María Zabala, autora de l’assaig Pares en l’era digital. Llicenciat en Informàtica, el director i fundador de Pantallas Amigas, Jorge Flores, afegeix que és important triar jocs més col·laboratius que competitius amb l’objectiu de poder disfrutar amb ells aquella estona. "A l’implicar-nos-hi també els estem dient que ens importa el que fan i els seus interessos. Des de Pantallas Amigas impulsem el gaudi compartit dels videojocs perquè ens permet estar a tots en el mateix costat de la pantalla en un entorn lúdic. Això ens dona l’ocasió d’aplicar cinc pràctiques que comencen per la lletra c: conèixer, compartir, conscienciar, confiar i controlar, que implica posar límits i supervisar", diu Flores.

No en el teu mòbil.

Malgrat que els videojocs són un món desconegut per a moltes mares i pares, Zabala convida a perdre la por i desfer-se de prejudicis. "Hi ha dos assumptes fonamentals. El primer, el dispositiu. Jo intento recomanar que el primer contacte amb els videojocs no es produeixi a través dels nostres mòbils perquè això dona peu als nens a pensar que el telèfon és només oci. L’altre assumpte important és investigar el tipus de videojocs". Aquesta investigació es pot fer a través del codi PEGI (Pan European Game Information, el mecanisme d’autoregulació dissenyat per la indústria per dotar els seus productes d’informació orientativa sobre l’edat adequada per al seu consum). Flores puntualitza que el PEGI s’ha quedat una mica vell i no és fàcil d’interpretar, tot i que estan fent un esforç per actualitzar-se. També hi ha altres fonts a les quals acudir, com la web de Pantallas Amigas i Common Sense Media.

Les decisions les prenen els adults.

Zabala destaca la importància que els nens i les nenes normalitzin el fet que són els adults els que prenen les decisions sobre els videojocs. "Han de saber que no poden descarregar-se un joc, i no perquè sigui un espionatge nostre, sinó perquè ens importa. Si ens plantegem comprar-li la Nintendo Switch, primer veurem quins jocs té i com funciona el control dels pares".

Quatre títols recomanats.

Una vegada assumit el control dels pares, ¿quins tres títols recomanen els experts per a aquest primer capbussó en els videojocs? Salvador Fernàndez, periodista especialitzat, aposta per uns quants: "Super Mario Bros. Wonder, un joc molt accessible. Just Dance, un joc de ball. Nintendo Switch Sports, d’esports, amb una mica d’activitat física. I Minecraft, que té dues coses bones: que és un Lego infinit i que pots jugar amb els nens a pantalla partida".

Notícies relacionades

El joc ‘online’.

Pel que fa al joc online, els experts recorden a les famílies que no tots són iguals. N’hi ha alguns que inclouen xat i d’altres, no. També n’hi ha d’interacció amb desconeguts i d’altres que et permeten triar amb qui jugar. En tot cas, és una oportunitat d’or per veure el comportament que tenen els nostres fills amb aquests desconeguts i conscienciar sobre els riscos que comporta. "Els videojocs poden suposar la primera experiència de socialització online dels nostres fills, una situació que ens preocuparà quan arribin a les xarxes socials. Volem ser-hi per influir, aprendre, generar confiança i ensenyar". El joc online és una bona oportunitat per començar a parlar de grooming, sexting, sexpreading i ciberbullying amb els nostres fills i filles.

Temes:

eSports Física