"Menja més", "cap gròs", "deixa el futbol": els nens de menor estatura pateixen menyspreu constant

L'assetjament i els comentaris despectius són una constant en la vida d'aquests nens. Oscil·len entre la broma i l'insult, i els fan familiars, companys i veïns, es queixen els pares

"Menja més", "cap gròs", "deixa el futbol": els nens de menor estatura pateixen menyspreu constant

P. M.

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Marcos González, que viu a Salamanca i té 9 anys, va néixer amb tot just 800 grams, però el creixement per sota de la mitjana és l’única seqüela que li ha quedat d’haver tingut un creixement intrauterí retardat i d’haver nascut abans de temps: en la setmana 32. La seva germana bessona -Aitana- va pesar al néixer 1.600 grams i sempre ha sigut més alta que ell, cosa que ha provocat que, des de l’inici, Marcos i la seva família hagin hagut d’escoltar comentaris despectius cap a l’altura de Marcos. O no del tot pejoratius, però sí al·lusius a la seva altura en comparació amb la seva germana.

Els més suaus són del tipus: "Marcos, en menja més, que has de créixer." O també cap a la seva germana: "T’ho vas menjar tu tot en l’embaràs". Però també n’hi ha alguns de més impactants, com que una companya d’infantil es despidera de Marcos amb un "capgròs". "Se l’ha d’haver sentit a alguna persona gran", interpreta la mare de Marcos, Naiara López.

A més dels insults, Marcos ha patit empentes en l’escola i en els jocs mai ha pogut ser el papa. "Sempre havia de ser el nadó o el gos", continua.

També ha tingut problemes a l’hora de jugar a futbol, una de les seves grans passions. Els seus companys li feien de menys per ser més baixet que la resta. I fins i tot, en un partit, una família es va posar a cridar des de la grada que "era molt petit i no podia jugar en aquesta categoria". "Ens canviem d’equip", indica Naiara, que junt amb el seu marit, Pablo Gónzalez, sempre han transmès als seus fills "que cada un té un cos diferent, que l’important és ser feliç i estar sa, que cal respectar sempre a l’altre i fer-se respectar".

Però, tot i així, Marcos, en ocasions, el "fastigueja" no tenir l’altura de la resta, no poder arribar a la cistella, ser enderrocat en el futbol per companys més alts i ser objecte de comentaris.

Marcos ha tingut la sort de poder rebre el tractament de l’hormona del creixement, que la Seguretat Social finança des de 2001 per a set patologies concretes i que no està prescrit per a nens el dèficit de creixement dels quals no és gaire apressat o no obeeix a una causa determinada, per a frustració d’algunes famílies.

"Candidat clar"

Notícies relacionades

En el cas de Marcos no hi va haver dubtes, no segrega l’hormona i va ser un "candidat clar des de l’inici", segons la seva mare. Als 4 anys, quan tenia percentil 1, que vol dir que de 100 nens de la mateixa edat, ell es troba entre l’1% que tenen menys altura, és a dir, n’hi ha 99 per davant, es va avaluar que comencés amb el tractament però "va enganxar una estirada aquell estiu" i es va retardar l’inici. No obstant, als 5 anys seguia en el percentil 1, amb 100 centímetres d’altura i el comitè avaluador va aprovar que comencés a rebre’l.

I ha fet efecte. "Al principi se li va notar moltíssim i pas de gastar, amb 5 anys, roba de talla de dos anys a necessitar només una talla més petita. Ara, amb 9, utilitza roba de 7 o 8 anys, ja no és tan evident la seva diferència amb la resta de nens de la seva edat i té tota la pinta que arribarà l’altura mitjana".

Temes:

Medicina Nens