La covid i la grip irrompen a Catalunya en ple Nadal

S’ha mantingut durant l’última setmana la tendència ascendent d’onada epidèmica de la grip i del virus respiratori sincicial (VRS)

La covid i la grip irrompen a Catalunya en ple Nadal

B. P.

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya entra a l’època de Nadal amb les infeccions respiratòries agudes (IRA) en augment i sense haver arribat encara al pic epidèmic. També augmenta la incidència de la covid i els ingressos relacionats, especialment entre la població més gran de 70 anys. Això sí, les bronquiolitis per VRS en nadons de sis mesos estan sota mínims gràcies a la campanya d’immunització d’aquest any. És d’esperar que la interacció social d’aquests dies augmenti les infeccions.

Notícies relacionades

A més, es manté l’augment per sobre de l’esperable de les pneumònies diagnosticades en l’atenció primària, que afecten sobretot els menors de 14 anys, segons les dades del portal Sivic del Departament de Salut. Els epidemiòlegs els preocupa especialment la baixa taxa de vacunació de la covid-19. A Catalunya, està en nivells inferiors a l’any passat, en un 30% de mitjana (el 2022 era del 42%). Per grups d’edat, és del 58% per als més grans de 80 anys i d’un 44% entre els que tenen de 70 a 79 anys. Els metges consideren que és un percentatge baix. Per contra, la vacuna contra la grip assoleix el 65% dels majors de 80 anys vulnerables i el 53% als majors de 70 anys vulnerables.

Segons Sivic, el sistema de vigilància epidemiològica de la Conselleria de Salut, durant la setmana, de l’11 al 17 de desembre, la incidència del conjunt d’infeccions respiratòries agudes (IRA) mostra un clar ascens amb el llarg pont de la Puríssima que va provocar probablement una menor detecció de casos.